Práce na dálku

Práce na dálku: otázky a odpovědi

Koronavirová pandemie zcela změnila pracovní režimy milionů zaměstnanců. Místo do kanceláří chodí každý den pracovat doma do obývacího pokoje, pracovny nebo kuchyně. Co však práce na dálku vyžaduje? Odpovídáme na vaše dotazy.

Ještě v roce 2019 byla práce z domova v Česku poměrně výjimečný benefit, který nabízela jen část zaměstnavatelů a to ještě ve velmi omezeném režimu. Pak přišla koronavirová pandemie a doma pracuje většina lidí, kteří z domova pracovat mohou.

Aktuálně je práce z domova prakticky jedinou možností, takže se různě improvizuje. Ale už nyní hodně zaměstnavatelů avizuje, že v určitém režimu se práce z domova může stát běžným standardem. To však bude vyžadovat vybavení. Poradíme, jak na to.

1, musím si kupovat vlastní vybavení?

Záleží, jestli vám zaměstnavatel práci doma nařídí či nikoliv. V prvním případě vám vybavení musí poskytnout, minimálně v podobě počítače. Může přidat smartphone a může přispívat na internetové připojení. Pokud to však bude práce na dálku jen zaměstnanecký benefit a v práci budete mít stolní počítač, je možné, že si vybavení budete muset pořídit sami.

2, budu potřebovat speciální software?

To je opět velmi individuální záležitost. Pokud firemní systémy běžně umožňují vzdálený přístup přes internetový prohlížeč, tak nikoliv. Pokud je potřeba specifický software nebo zabezpečené připojení, tak je pravděpodobné, že od zaměstnavatele rovnou dostanete počítač s tímto softwarem. Je málo pravděpodobné, že by mohl zaměstnavatel instalovat firemní software na soukromé počítače. Výjimky samozřejmě mohou existovat.

3, Kolik mě případně bude hardwarové vybavení stát?

Pro běžnou práci postačí notebook v ceně okolo 15 000 korun. Záleží, jestli do něj chcete investovat a nebo to bude jen fixně umístěný přístroj pro práci. V druhém případě můžete něco ušetřit, v prvním si určitě připlaťte a hledejte co nejdelší záruku případně službu NBD, tedy případnou opravu u vás či okamžitou výměnu přístroje.

4, mám si koupit i nějaký software?

Nemělo by to být nutné. Pokud dostanete počítač od zaměstnavatele, tak na něj s největší pravděpodobností ani nic nenainstalujete. Pokud budete pracovat na vlastním počítači, tak s budete zřejmě pracovat přes internetový prohlížeč a on-line e-mailovou schránku.

Pokud by byl potřeba tabulkový editor nebo editor pro psaní, tak můžete využít bezplatný software, který je s placenými produkty Microsoftu kompatibilní.

Samostatnou kapitolou je software pro videokonference. Opět vám ho zřejmě dodá (přístup) zaměstnavatel, pokud ho však budete samo potřebovat, můžete si vybrat z níže uvedených možností.

Tyto programy pro práci z domova se vám budou hodit

Trello Zoom Slack Skype

5, Potřebuju internetové připojení?

Práce na dálku internetové připojení zcela určitě vyžaduje, snad s výjimkou nějaké velmi specifické práce, kterou lze provádět offline. Ale to bude marginální výjimka. Jinak připojení potřebovat určitě budete.

6, Bude stačit nejlevnější připojení?

To je opět individuální záležitost, dnes je i základní pevné připojení k internetu poměrně rychlé, takže by to stačit mohlo. Případně si můžete zvednout tarif, pokud u vás doma poskytovatel rychlejší připojení poskytuje.

7, Doma pevné internetové připojení nemáme, co mám dělat?

I to se může stát, pak by mělo pomoct mobilní připojení. Operátoři pro místa, kde pevný internet není k dispozici nabízí takzvaný pevný mobilní internet. To je mobilní připojení do modemu, které je omezeně přenosné nebo je nepřenosné. Cena je výhodnější než u datového mobilního tarifu. Ten je poslední variantou, dnes seženete neomezená data v tarifu jen lehce nad 1 000 korun.

8, Stačí mi pro práci na dálku obyčejný telefon?

Pevná linka je zbytečná a pro volání stačí i obyčejný mobil. Dnes je však standardem smartphone a ten může v nouzi nahradit i počítač, mail na něm vyřídíte. A můžete pře něj uskutečnit i videohovory. S ohledem na aktuální ceny je smartphone jasnou volbou.

9, Musí mobil podporovat 5G?

5G je budoucnost. Takže ano, je to vhodné. Ale je to spíš investice do budoucnosti v řádu měsíců. Aktuálně asi ve své lokalitě 5G signál mít nebudete. Ceny přístrojů klesají, aktuálně nejlevnější vyjdou okolo 7 000 korun.

10, Budu potřebovat tiskárnu?

Nutně zřejmě nikoliv a asi to po vás ani zaměstnavatel nebude požadovat. Ale může se vám hodit, záleží, jestli ji využijete i pro vlastní potřebu. Pro kancelářskou práci a černobílý tisk se určitě vyplatí laserová tiskárna, s kterou nejsou problémy a levné seženete pod 3 000 korun s velmi nízkými provozními náklady. Pro univerzální použití můžete volit inkoustovou barevnou. Ale vybírejte podle nákladů na tisk. Ty nejlevnější jsou v tomto směru obvykle nevýhodné.

11, Nezapomněli jsme na něco?

Pro práci na dálku se určitě se vyplatí navštívit papírnictví, pokud vás nevybaví zaměstnavatel. Pořiďte si psací potřeby včetně barevných tužek. Hodit se budou post-ity, blok, papíry a nějaké pořadače. Celkově to jsou náklady za několik stokorun. Můžete si koupit i sešívačku, děrovačku, lepící pásku… Ale to budete samo vědět nejlíp, co v práci za kancelářské pomůcky používáte.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *