Na ČVUT vznikne kampusová 5G síť

Areál pražského ČVUT pokryje kampusová 5G síť

T-Mobile spustí ve druhém čtvrtletí pro Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) plnohodnotnou síť páté generace. Kampusová 5G síť poslouží především pro testování technologií pro takzvaný Průmysl 4.0, infrastrukturu dodá švédský Ericsson.

„Díky datové komunikaci postavené na nejrychlejších 5G technologiích umožní tato kampusová 5G síť vědcům, firmám a studentům testovat a rozšiřovat koncepty chytrých továren budoucnosti a digitalizované výroby,“ uvedlo České vysoké učení technické (ČVUT) v tiskové zprávě.

Síť T-Mobile, s níž ČVUT uzavřelo Memoranda o dlouhodobé spolupráci na rozvoji Průmyslu 4.0, pokryje plochu zhruba tisíc metrů čtverečných. Primárně jde o laboratoře, které přispějí k dalšímu rozvoji takzvaného Průmyslu 4.0 a rozšiřování konceptu chytrých továren.

Zároveň se kampusová 5G síť ČVUT stane první 5G stand alone (SA) sítí pro průmyslové využití v České republice. Infrastrukturu dodá švédská firma Ericsson.

Koncept chytrých továren díky využití rychlého datového toku s naším přispěním dostane nové možnosti. Podporujeme špičkové univerzitní pracoviště, které díky naší 5G síti posune digitalizaci českého průmyslu vpřed,“ říká Cveto Gašperut z českého zastoupení Ericssonu.

Kampusová 5G síť pomáhá vědě

Operátor uvedl, že letos do kampusových sítí investuje desítky milionů korun. „Kampusy s 5G sítěmi umožní studentům, vědcům i zájemcům z řad zejména malých a středních firem vyzkoušet inovativní řešení pro chytrou výrobu, simulovat výrobní procesy a snadněji tak zavádět prvky digitalizace do svých firem,“ uvedl zástupce T-Mobile Petr Jonák.

Ředitel CIIRC ČVUT doplnil, že do budoucna se v rámci memoranda plánuje i „zapojení dalších laboratoří“. T-Mobile je totiž i partnerem celorepublikové akademicko-průmyslové platformy Národní centrum Průmyslu 4.0, díky čemuž se budou moci možnosti 5G testovat v rámci propojených partnerských „testbedů“ neboli experimentálních továren budoucnosti.

Kampusová síť (Private Campus Network) umožňuje podnikům i výzkumným centrům využívat různé moderní digitální komunikační technologie pro jejich pracovní, výrobní a provozní účely. Privátní kampus má pak klíčový význam především ve spojení s technologií 5G sítí.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *