Co se stane s koronavirem

Nakažených britskou variantou rapidně přibývá

Britská varianta onemocnění covid-19 dál exponenciálně roste v celém Česku. Vyplývá to z nejnovější analýzy dat z PCR testů firmy Diana Biotechnologies, která tyto testy dodává. Společnost začíná monitorovat i jihoafrickou a brazilskou mutaci.

Podle nejnovější analýzy dat z PCR již podíl britské varianty přesáhl 75 % a počet nově nakažených touto variantou i nadále roste, a to i přes dosavadní protiepidemická opatření.

Analýza zahrnuje data k 21. 2. a díky spolupráci pěti dalších hlavních laboratoří obsahuje víc než sto tisíc PCR testů na přítomnost britské varianty. To je přibližně 10 % všech PCR testů v ČR v tomto období.

„Výsledky naší analýzy ukazují prudký růst podílu britské varianty na celkovém počtu nových pozitivních případů ve všech sledovaných laboratořích, což potvrzuje výrazně vyšší infekčnost této varianty,“ uvedl Václav Navrátil, jednatel a vědecký ředitel Diana Biotechnologies.

Nejhorší je situace v Praze a v Plzni, kde již podíl přesáhl 80 %. Ani v žádné z dalších laboratoří však nebyl nižší než 60 %.

Nárůst podílu britské varianty v celkovém počtu pozitivních testů ve vybrané spolupracující laboratoři – Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Kredit: Diana Technologies

I nadále navíc exponenciálně roste i absolutní počet nově nakažených britskou variantou a tím, jak se stala tato varianta v ČR dominantní, již nyní strmě roste i celkový počet nakažených covid-19. Zástupci firmy proto apelují, aby lidé striktně dodržovali vládní opatření a zbytečně neriskovali.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *