Vakcína určitě chrání. A snad brání i přenosu

Uniklé výsledky studie prováděné společně izraelským ministerstvem zdravotnictví a společností Pfizer naznačují, že vakcína z velké části zastavuje i přenos viru. Podle závěru autorů možná až o 90 procent. Ovšem o tomto závěru se bude nepochybně ještě debatovat.

Izraelský novinář Nadav Ejal zveřejnil na Twitteru závěry velké studie, která se pokouší mapovat účinek masového očkování vakcínou společnosti Pfizer proti viru SARS-CoV-2 v reálných podmínkách. Vznikala na základě údajů o výskytu infekcí a nemoci u stovek tisíc Izraelců, kteří byli očkováni v rámci v prosinci zahájené očkovací kampaně.

Podobně jako jiná podobná pozorování (většinou z Izraele, ale už ne výlučně) vakcína velmi výrazně snižuje riziko vzniku symptomatického onemocnění covid-19 zhruba o 94 procent. Stejně tak o 93 procent podle výsledků kleslo riziko úmrtí v důsledku této nemoci.

To jsou údaje, které zhruba odpovídají jiným pozorováním a předpokladům. Jde i tak o relativně cenný údaj, protože například klinická zkouška vakcíny nebyla tak veliká, aby dokázala přesně určit sílu ochranného efektu proti úmrtí. Na to v ní bylo podobných případů málo.

Izraelská data také potvrzují, že dnešní vakcíny jsou dostatečně účinné proti „britské“ variantě B.1.1.7.. Ta totiž v Izreali v únoru letošního roku měla na svědomí cca 80 procent případů nákazy. To je potěšitelná zpráva i pro nás, protože u nás v únoru stejná varianta také začala převládat.

Zastoupení „britské“ varianty B.1.1.7. ve vzorcích z několika českých laboratoří ve dnech 9. a 10. února podle analýzy společnosti Diana Biotechnologies. (kredit: Diana Biotechnologies)

Nepřenáší se?

Největší pozornost si ovšem celkem po právu získal závěr, že vakcína snižuje množství infekcí virem, včetně těch asymptomatických, o cca 89 procent. Podobný údaj se totiž v rámci klinických zkoušek vakcíny Pfizer ani Moderna nesledoval. A v případě vakcíny AstraZeneca jen v malé míře.

Studie míry přenosu po vakcinaci běží na několika místech světa, ale výsledky z nich zatím nemáme k dispozici (krátký přehled vydal časopis Nature). Izraelská data jsou tedy velmi zajímavým a slibným indikátorem.

Na druhou stranu, sama o sobě jako jasný důkaz nestačí. Studie ještě nebyla oficiálně zveřejněna, a jak musel upozornit i sám „autor úniku“ Nadav Ejal, autoři tento údaj nepovažují ze příliš dobře podložený. Výsledek je příliš závislý na tom, jak se ve skupině testovalo, a může být výrazně zkreslen.

Očkování izraelských vojáků (kredit: IDF)

Někteří odborníci také kritizovali skutečnost, že studie nedostatečně zohledňuje rozdíly mezi účastníky. Skupina očkovaných není ze socioekonomického ani zdravotního hlediska stejná jako skupina neočkovaných. Rozdíl ve výsledku by neměl být snad příliš veliký, ale nejspíše se dá předpokládat – a autoři ho v uniklé verzi textu nebrali v potaz.

Podobných drobných výtek by se našlo více (některé třeba v tomto vlákně na Twitteru). V důsledku tedy nelze přikládat dané hodnotě – snížení počtu infekcí o 89 procent – příliš veliký význam. Je možné, že se bude ještě poměrně výrazně měnit.

Očekávaná výhoda vakcín

Spolu s s dílčími daty z klinické studie mRNA vakcín ovšem začíná být jasné, že vakcína bude mít vliv na míru přenosu. Potvrzuje se tím to, co odborníci očekávali, ale nemohli bez podkladů zodpovědně tvrdit (samozřejmě až na ty, kdo věří svému úsudku více než faktům).

Z historie víme, že i vakcína, která neposkytuje dokonalou imunitu vůči infekci (tzv. sterilizační), může epidemii zcela zastavit. Tak to bylo třeba v případě slavné Salkovy vakcíny proti obrně.

Také to stále neznamená, že by očkovaní měli odložit roušky či respirátory. Údaje z Izraele stále nejsou kompletní a bude je nutné ještě doplnit a zpřesnit. Ale i tento dílčí výsledek naznačuje, že vakcíny proti SARS-CoV-2 zatím fungují podle očekávání. A možná spíše nad očekávání.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Vakcína určitě chrání. A snad brání i přenosu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *