Photo by Denny Müller on Unsplash

Potvrzeno. 5G sítě nabízejí impozantní rychlosti, ukazují reálná data

Teorie o vysoké přenosové rychlosti 5G sítí dosahujících až kamsi ke gigabitovým hodnotám je jedna věc, ale až důkazy z praxe můžeme považovat za relevantní. A data zveřejněná portálem Statista jsou toho dobrým příkladem. Jak rychlé tedy jsou již funkční 5G sítě?

Portál Statista nedávno zveřejnil graf, ve kterém zobrazuje průměrné přenosové rychlosti v mobilních sítích vybraných zemí. Porovnává zde průměrné přenosové rychlosti ve 4G (LTE) a 5G sítích. Data pocházejí z respektované organizace Open Signal.

Více uživatelů, nižší průměrná rychlost

Jako i jiná data, i na tato je nutné nahlížet v kontextu. Proto není podstatné, že největší rozdíl v rychlostech u obou generací sítí je v Saudské Arábii či že právě zde jsou dosahované i nejvyšší absolutní přenosové rychlosti.

Podstatné je, že ve všech případech nabízí 5G síť průměrně dvojnásobné rychlosti stahování než sítě LTE. A vlastně nejpodstatnější jsou data ze zemí, kde je penetrace 5G sítí už hodně velká a také ji využívá hodně zákazníků. Protože u datového přenosu u všech mobilních sítí většinově platí, že s vysokým využitím průměrná rychlost klesá. Síť se totiž snaží obsloužit všechny zájemce a svoji kapacitu mezi ně dělí.

5G sítě nabízí impozantní přenosové rychlosti

Teoretické rychlosti 5G sítí v porovnání s předchozími generacemi ukazuje tabulka níže. Praxe pak naznačuje, že realita není zas tak daleko: třeba v USA, kde je poměr mezi rychlostmi v LTE a 5G sítích nejmenší, je ovšem stále téměř dvojnásobný. Tedy podstatný. A třeba v Německu je to trojnásobek, v Británii pětinásobek a ve Švýcarsku – což je evropský 5G průkopník – čtyřnásobek.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

V praxi se tedy jasně ukazuje, že 5G síť je vždy rychlejší. I když porovnáme úplně všechny výsledky, tak pouze rychlost v amerických 5G sítích je nižší než LTE sítě v Kanadě a Jižní Koreji. Pokud vás zajímají rozdíly mezi 5G a 4G (LTE) a 5G sítěmi, informace najdete v tomto našem článku.

Infographic: How Fast Is 5G? | Statista You will find more infographics at Statista

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Potvrzeno. 5G sítě nabízejí impozantní rychlosti, ukazují reálná data”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *