5G čipy Apple

5G čipy si Apple vyvine v Německu, osvobodí se od Qualcommu

Technologický gigant Apple investuje přes miliardu dolarů do stavby vývojového centra pro své chystané 5G čipy. Nebudeme to mít daleko, jako lokalitu si vybral německý Mnichov.

Volba tohoto města dává smysl z jednoho prostého důvodu: Apple v Mnichově už v současnosti má své největší technologické centrum v Evropě. Pobočka pro vývoj 5G čipů tak bude jen rozšíření stávajícího centra.

Ovšem pořádné. Už v současnosti zde pracuje 1500 zaměstnanců ze 40 zemí světa, po rozšíření by to mělo být vůbec největší vývojové centrum polovodičů pro bezdrátové mobilní technologie a software v Evropě.

Apple se tímto krokem snaží osvobodit od závislosti na 5G modemech od Qualcommu, které využil u loňských modelů.

5G čipy mady by Apple

Čipy konkurence ovšem bude muset Apple využít i znovu. Vývojové centrum se totiž chystá otevřít až příští rok. Je tak otázkou, jak rychle stihne modemy pro 5G sítě vyvinout a začít vyrábět.

Tento americký výrobce si v posledních letech snaží razit vlastní cestu za každou cenu. Loni například poprvé ukázal vlastní čipset pro notebooky (Apple M1) a osvobodil se tak od závislosti na firmě Intel. Mobilní procesory si Apple vyvíjí už několik let s pomocí tchaj-wanského TSMC.

S 5G konektivitou přitom Apple přišel jako jeden z posledních výrobců, zato však pořádně. Loňská série iPhone 12 nasadila podporu 5G od nejlevnějšího modelu iPhone 12 mini až po nejdražší iPhone 12 Pro Max.

Do budoucna se pak předpokládá, že připojení 5G už bude pro následující modely iPhone standard. Je také pravděpodobné, že se 5G konektivita rozšíří i do zařízení jako jsou třeba tablety iPad.

Apple jako obvykle zdůrazňuje ekologickou stránku nového vývojového centra a celé (rozloha 27 000 metrů čtverečních) tak bude fungovat s pomocí obnovitelných energií. Apple ke stavbě využije lokálních materiálů.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *