MediaTek M80

MediaTek posiluje, jeho nový 5G modem umí i milimetrové vlny

Tchajwanský výrobce mikroprocesorů MediaTek představil nový 5G modem, kterým bude osazovat nejen své příští čipové sady. Uplatnění najde i samostatně v jiných přístrojích.

MediaTek byl historicky producent levnějších čipů pro mobilní zařízení. Nemohl přímo konkurovat Qualcommu, Samsungu nebo Huaweii v nejvyšších kategoriích, soustředil se na přístroje nižších tříd. To se však změnilo loni s uvedením nové řady procesorů Dimensity, u které většina čipů podporuje i 5G sítě.

5G konektivitu zajišťuje u procesorů Dimensity modem Helio M70, který jako jediný aktuálně podporuje 5G na dvou SIM. Procesory Dimensity se tak staly velmi populárními a nejnovější modely 1100 a 1200 jsou už vhodné i pro aplikaci v telefonech nejvyšší třídy.

Nový 5G modem umí i mmWave

Nyní Mediatek představil nový modem s označením M80. Ten je v mnoha parametrech lepší než předchůdce, především podporuje vedle obvyklých sub-6GHz pásem i mmWave. Co to v překladu znamená?

Předchozí model Helio M70 podporoval jen 5G pásma pod 6 GHz. Tedy všechna, která se aktuálně používají v Česku a ve většině světa. Obvykle to jsou pásma 700 a 900 MHz, 1,8, 2,1 a 2,6 GHz a 3,5 až 3,7 GHz. Oproti tomu mmWave pásma jsou od 25 do 300 GHz. V Evropě se počítá s využitím pásma 26 GHz, ale zatím zde probíhají jen testy.

Vysoké přenosové rychlosti

Jejich použití se zatím připravuje, hodí se pro lokální pokrytí, respektive pro dokrývání konkrétních míst ve smyslu objektů a opravdu malých prostor. Dosah je u těchto frekvencí velmi malý, ale při vysoké kapacitě. Pro operátory jsou výhodné, protože umožňují extrémně vysoký datový průtok a kapacitu na krátké vzdálenosti, zejména tedy ve městech.

Podobnými parametry se může chlubit nový model Qualcommu X60, který najdeme v nejnovější čipové sadě Snapdragon 888. Naopak nasazení novinky od MediaTeku zatím neznáme. Maximální přenosové rychlosti má tento 5G modem 7,67 Gbps při downloadu a 3,76 Gbps při uploadu.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *