MediaTek je mobilní procesorová jednička

MediaTek je za rok 2020 mobilní procesorová jednička

Analytická společnost Omdia vydala informace o dodávkách mobilních procesorů jednotlivých výrobců za rok 2020. Překvapením je největší dodavatel, za rok 2020 je mobilní procesorová jednička MediaTek.

O výsledcích informoval server Digitimes. Výsledky to jsou docela překvapivé, doposud byl MediaTek menším hráčem za dominantním Qualcommem. Bojoval spíš s dalšími významnými procesorovými značkami, tedy Samsungem, Kirinem od Huaweie nebo Applem.

Ne každý čipy navrhuje i vyrábí

Zde je nutné zmínit, že ne každý producent mobilních čipů je i jejich výrobcem. V některých případech značka navrhne svůj čip a následně ho vyrábí některý z externích producentů.

MediaTek si část čipů vyrábí sám, část pak u společnosti TSCM, což je největší výrobce. Druhým je Samsung, který si čipy sám navrhuje a i je vyrábí.

MediaTek se dlouhodobě zaměřuje na čipy nižších tříd pro levnější přístroje. Loni však výrazně zabodoval novou řadou Dimensity, kde jsou i velmi žádané procesory s podporou sítí 5G.

Tyto čipy vyrábí pro MediTek TSCM 7nm procesem, nejnovější a nejvýkonnější procesory Dimensity 1100 a 1200 už pak využívají 6nm proces. Ale to jsou letošní novinky.

Největším odběratelem je Xiaomi

MediaTek loni dodal téměř 359 milionů procesorů, což je téměř o polovinu víc, než kolik činily dodávky v roce 2019. Za loňský rok si tak MediaTek připsal podíl na trhu přes 27 procent, což je zhruba o 10 procent víc než o rok dřív.

Největším odběratelem se stalo Xiaomi, kterému MediaTek dodal procesory pro 63,7 milionu přístrojů. To je nárůst o 223 procent. Ovšem ani to není rekord, ten si jako odběratel připsal Samsung, který meziročně odebral od MediaTeku čipy pro 43,3 milionu přístrojů, tedy o 254,5 procenta víc.

Mobilní procesorová jednička

Druhým největším odběratelem je Oppo. To v roce 2019 bylo dokonce největším zákazníkem MediaTeku. Oppo loni použilo ve svých smartphonech 55,3 milionu procesorů a dalších skoro 30 milionů použila značka Realme, která spadá právě pod Oppo.

MediaTek získal i nové klienty, kterými jsou Huawei a Honor. Důvodem je americké embargo, které donutilo Huawei hledat nové dodavatele. To, že je MediaTek mobilní procesorová jednička, je především nabídkou levnějších procesorů řady Helio. Ale firma uspěla i v dodávkách těch dražších, třeba právě s podporou 5G. I v tomto případě dokáže konkurovat cenou.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *