Sestava letošních top 5G procesorů je kompletní

Po čipech Applu a Qualcommu představil svůj vrcholný procesor i Samsung. Všechny tři čipy mají společnou výrobní technologii, díky které jsou výjimečné.

Vrcholné 5G čipy všech tří značek se od drtivé většiny dalších procesorů na trhu odlišují výrobním procesem. Jsou vyráběné 5nm technologií, tedy tím nejlepším, co je dnes komerčně k dispozici. Je to technologie pro několik dalších let. Než se jí dočkají i levnější čipy, určitě to nějaký pátek potrvá.

Výrobní proces 5G čipů je důležitý

Výrobní proces má na funkčnost procesorů značný vliv. Určuje hustotu tranzistorů, u 5nm procesoru to může být až 300 milionů na čtvereční milimetr. U předchozího vrcholného 7nm procesu to mohlo být až 115 milionů tranzistorů na čtvereční milimetr. Výsledkem je zmenšení čipu, vyšší výkon a nižší spotřeba energie. Rozdíly mohou být až 30 procent.

Pro srovnání, některé levné mobily na trhu mají procesory vyráběné ještě 28nm technologií. Většina modelů pak používá procesory vyráběné 9nm procesem a někteří výrobci stále nezvládají ani to. Naopak nejnovější 5nm proces umí aktuálně jen dvě firmy: Samsung a TSCM.

První produkuje logicky vlastní procesory Exynos a také nejnovější Qualcomm Snapdragon 888. TSMC pak vyrábí čipy Apple Bionic A14 a také Kirin 9000, což je čip využívaný čínským výrobcem Huawei, respektive jeho dceřinou firmou HiSilicon. Z mnoha důvodů je to ale dnes jen okrajová záležitost.

Apple nasadil svůj 5nm čip jako první u nové generace iPhonů s pořadovým číslem 12. Tedy od října 2020. Qualcomm představil svůj Snapdragon 888 začátkem prosince 2020, první nasazení proběhne v Xiaomi Mi11. Samsung pak Exynos 2100 představil 12. ledna 2021. Poprvé se ukáže v nových modelech S21. Prodej uvedených telefonů Xiaomi a Samsung začne pravděpodobně ještě v lednu 2021.

Všechny tři čipy mají integrovaný 5G modem a jejich společným rysem je vysoký výkon a co nejnižší spotřeba. S ohledem na uvedení prvních přístrojů na trh zatím nelze udělat relevantní výkonové testy a navíc srovnání platforem iOS a Android je problematické. Ovšem z předběžných výsledků je patrné, že výkon všech tří je extrémní.

Samsung Exynos 2100

Nyní se podívejme na nejnovější čip, tedy Samsung Exynos 2100. Ten má osm jader rozdělených do tří klastrů. Jedno jádro ARM Cortex-X1 je nejvýkonnější, tři Cortex A-78 jsou určené také pro výkonné operace. Naopak čtyři jádra Cortex-A55 slouží pro efektivní provoz.

Grafická jednotka Mali-G78 má mít podle Samsungu o 40 procent vyšší výkon. U celku výrobce udává mezigenerační zvýšení výkonu o 30 procent, s tím, že samotný výrobní proces se na tom podílí deseti procenty a zbytek obstarávají další inovace a optimalizace. Třeba v podobě procesu Amigo, který optimalizuje spotřebu díky řízení chodu grafiky a procesoru.

Integrovaný 5G modem podporuje sub pásma i milimetrové vlny. Maximální přenosová rychlost směrem k uživateli je přes 7 Gbps. Tedy teoreticky. Výslednou rychlost ovlivní především možnosti a aktuální stav sítě. Další teoretická maxima udávají, že výrobce může telefon s takovým čipem osadit až 200Mpix fotoaparátem a nebo umožní natáčet videa s rozlišením 4K při 120 snímcích za sekundu, respektive při rozlišení 8K a 60 snímcích za sekundu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *