Chytré hodinky mohou pomoci odhalit nakažené koronavirem.

Výborné praktické využití: chytré hodinky pomohou s detekcí koronaviru

Nová studie odhalila, že chytré hodinky dovedou odhalit symptomy koronaviru dříve, než si toho jejich majitel vůbec všimne. Tento typ zařízení se čím dál více specializuje právě na sledování tělesných funkcí a celkového zdraví. Řada senzorů v chytrých hodinkách je přitom velice pokročilá.

Mezi vůbec nejužitečnější senzory pro detekci koronaviru patří sledování okysličení krve. Významné je však i průběžné sledování srdečního tepu. Odhalit koronavirus tak umí v podstatě jakékoli chytré hodinky, ať už je vyrábí Appel, Fitbit, Garmin či jiní etablovaní výrobci.

Právě na tuto rozšířenou vlastnost hodinek se zaměřili výzkumníci z amerického sdružení nemocnic Mount Sinai Health System (publikováno skrze zpravodajský portál CBS News). Díky snímání frekvence srdečního tepu dovedli odhalit příznaky koronaviru u nositele hodinek až sedm dní před tím, než se nákaza projevila.

Covid-19 a tepová frekvence

Výzkumníci dali do souvislosti výrazné proměny v tepové frekvenci člověka se záněty, které jsou ranými příznaky koronaviru. Nakažení lidé mají jinak proměnlivou frekvenci (časové rozdíly mezi jednotlivými údery srdce) srdečního tepu než ti bez nákazy. Tyto příznaky jsou pro chytré hodinky viditelné daleko dříve, než se nemoc rozvine.

Je ovšem třeba dávat do souvislosti, že značná proměnlivost srdečního tepu je něco jiného než trvale vysoká tepová frekvence (vysoký tlak). Proměnlivost indikuje, že nositelův nervový systém je aktivnější než obvykle a přizpůsobuje se stresové zátěži.

Z výzkumu však rovněž vyplynulo, že proměnlivou tepovou frekvenci mají i lidé, u kterých se nemoc už dále nerozvine. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí, že až polovina nových případů nemoci covid-19 je původem od jedinců bez zřetelných příznaků.

Opravdu chytrá karanténa

Pokud by však takový bezpříznakový člověk měl indikaci možného nakažení od svých chytrých hodinek, mohl by se sám izolovat od okolí. A tím předejít dalšímu šíření nemoci.

Bohužel, aktuálně je vše v rovině výzkumu a na reálné využití v chytrých hodinkách se zatím čeká. Pravděpodobně je ale jen otázkou času, kdy výrobci hodinek nějakou podobnou včasnou detekci onemocnění přidají jako novou funkci do svých modelů.

Studie byla provedena na 300 zaměstnancích nemocnic v rámci Mount Sinai Health System mezi loňským dubnem a zářím. Všichni pravidelně nosili hodinky Apple Watch. Samotný Apple se na studii přímo nepodílel.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *