Nejvýkonnější 5G procesor

Nejvýkonnější 5G procesor se dočkal vylepšení

Qualcomm již produkuje nový procesor nejvyšší třídy. V podstatě tradičně je to ten letošní nejvýkonnější 5G procesor s přídomkem plus.

Qualcomm to dělá pravidelně. Svůj nejvýkonnější procesor vždy pro druhou polovinu roku vylepší a označí ho přívlastkem plus. Letos se této operace dočkal Snapdragon 888, který se v nové variantě jmenuje Snapdragon 888+.

Přetaktovávalo se

Zásadní změny se nedaly očekávat, to je také tradice. Vylepšený procesor má vyšší takt nejvýkonnějšího jádra. Struktura procesoru Snapdragon 888 je 1+3+4, kdy první čtyři jádra v konfiguraci 1+3 obstarávají výkonová jádra Cortex-A1 a Cortex-A78, zbylá čtyři jsou úsporná Cortex-A55. Přetaktování se týká jen nejvýkonnějšího jádra A1.

To má v současné době takt 2,84 GHz, ve verzi plus to jsou rovné 3 GHz. Nárůst výkonu tak nebude dramatický, ale rozdíl by zde být měl (viz první benchmarky). Tak jako tomu bylo u minulých procesorů. První nasazení bude v telefonech Honor, konkrétně v řadě Magic 3. Tu Honor představí 12. srpna.

Připomeňme, že loni takto Qualcomm vylepšil Snapdragon 865 na 865+. A ten se letos po dalším přetaktování stal Snapdragonem 870.

Je to levnější alternativa právě pro špičkový Snapadragon 888. Ten má výkonu dost. A přestože se letošní edice konkurenčních Exynosů povedla, a Exynos 2100 se mu dokázal přiblížit, tak Snapdragon 888 si stále drží pozici nejvýkonnějšího mobilního procesoru.

Problémy s přehříváním

Ale jsou zde i problémy. Čip se v některých mobilech přehřívá, nejvíce je to zmiňováno u Xiaomi Mi 11. S tím možná souvisí i změna výrobce. Zatím čipy 888 produkuje Samsung, verzi plus by mělo vyrábět TSMC. Obě firmy jako jediné zvládají 5nm technologii, ale vlastní.

Je tedy možné, že v případě technologie Samsungu je nějaká konstrukční chyba. Stejně tak však mohlo jít i o problémy v designu hardwaru konkrétních telefonů, protože plošně se tento problém neobjevil. Změna výrobce může mít důvod i ve výrobních kapacitách, které jsou aktuálně dost napjaté. Ale to platí pro celou branži.

Nejvýkonnější 5G procesor

Dodejme, že procesory Snapdragon 888 mají integrovaný 5G modem a je málo pravděpodobné, že by se letos objevil jiný nejvýkonnější 5G procesor.

I když jeden adept by tu byl, zřejmě se bude jmenovat Exynos 2200, vyrábět ho bude Samsung a zajímavý bude především tím, že bude mít grafiku od AMD. Ale tomu se budeme věnovat samostatně a měl by to být čip pro příští rok.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Nejvýkonnější 5G procesor se dočkal vylepšení”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *