5G umožní home office

5G umožní home office i pro dřív nepředstavitelné práce

Dělník na výrobní lince na home office? Ne, to není nesmysl. Samozřejmě ne vždy a u každé profese, ale 5G umožní práci z domova mnohem širšímu spektru profesí než doposud.

O práci z domova se mluví dlouho. Někde to fungovalo, jinde méně. Ovšem pandemie koronaviru poslala na home office skoro každého, kdo do práce opravdu nemusel. Někdy jen na pár dnů či týdnů, jindy na celé měsíce. A v mnoha firmách zjistili, že se tak dá fungovat i v normálním režimu.

Jenže obvyklá pracovní pozice, která funguje na home office, jsou lidé z kanceláří. Ti potřebují v současnosti obvykle jen počítač a přístup na internet či intranet. Některé profese však prakticky nikdy z domova svou primární práci vykonávat nemohou. Namátkou hasiči, policisté, lékaři, řidiči a piloti.

Respektive jednou se třeba dočkáme operací na dálku, nebo dálkové řízení dopravních prostředků. Ostatně řízení traktoru na dálku se už intenzivně testuje, využívá síť 5G finského operátora Elisa. To už se samozřejmě i v praxi zkoušelo, ale je to v mnoha ohledech komplikovanější, než aby to vyřešila jen nová technologie.

Robotizace, modernizace, 5G

Ovšem v některých oborech opravdu stačí jen nasazení nové technologie. Ano, řeč je o 5G. Protože právě 5G umožní home office. Ale popořádku. V mnoha výrobních firmách probíhá přechod na co největší podíl robotizace. Výrobní linky tak už často nepotřebují dělníky, ale odborné operátory. A takový operátor nemusí obsluhovat jen jednu linku a nemusí být u ní.

V mnoha firmách tak operátoři už dnes řídí či kontrolují výrobní linku nebo jiná zařízení z kanceláře nebo nějakého velína. V rámci firmy to není zásadní problém, samozřejmostí je dobrá optická síť a potřebné vybavení. Jenže už několik let se mnoho firem potýká s nedostatkem zaměstnanců. Pokud vyškolený pracovník odejde například na mateřskou dovolenou, obtížně za něj hledá náhradu.

Ale co kdyby dělal z domova? V principu proč ne, v mnoha případech by stačil firemní notebook s potřebným softwarem. Jenže je zde zádrhel v podobě internetového připojení. V tomto případě musí být naprosto stoprocentní a navíc s co nejnižší latencí.

A to běžný poskytovatel internetu nemůže nabídnout. Případné zřízení dedikované linky by buď nebylo možné, nebo velmi nákladné.

Možných variant je však víc, nemusí jít vyloženě o práci z domova. V uvedeném příkladu s ovládáním traktoru na dálku jde spíš o možnost ovládání mimo samotné místo výkonu. A i to může být velmi důležité pro variabilitu personální politiky firmy.

5G umožní home office

Řešením jsou sítě 5G. Ty z principu umožňují vytvoření dedikované sítě pro konkrétního zákazníka. Mají výhodu v nízké latenci, která se vyrovná špičkovým pevným linkám, takže se hodí právě pro řízení na dálku. Sítě LTE k tomu vhodné nejsou, ať už svou strukturou, nebo vyšší latencí.

Ať už jde o výrobní linky nebo i ovládání robotů či jiných strojů. Příkladem může být privátní síť Siemensu, která umožňuje provoz a řízení manipulačních vozíků na dálku. Nebo třeba o možnost používat drony jako inspekční stroje u dlouhých potrubí ropovodů a podobně.

Připojení zaměstnance do takové sítě je snadné, samozřejmě při předpokládaném pokrytí a pro firmu bezproblémové a levné. Firmy tak mohou využít i zaměstnance, kteří by naplno nemohli docházet do práce, ať už je důvod jakýkoliv.

Tím se firmám zjednoduší personální agenda a v důsledku je takové řešení pro firmu levnější. Pozitivní to je i pro pracovníky. 5G umožní home office pro mnoho profesí, pro které by to doposud nebylo možné.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *