5G telefony jak vybírat

5G telefony, které stojí za pozornost. Poradíme s výběrem

Jak se na dnešním trhu pomalu se plnícím 5G telefony vyznat? A který si vybrat, pokud pro vás 5G sice je stěžejní funkcí, ale ne tím jediným, co u nového mobilu hledáte? Poradíme.

Možná je pro vás 5G jen malé pozlátko na novém telefonu, který vybíráte z úplně jiných důvodů. Pokud ale chcete myslet na budoucnost a 5G připojení je pro vás důležité, pak byste při výběru nového modelu neměli přehlédnout jeden z následujících deseti kousků.

Všechno jsou to modely, které vedle podpory 5G excelují v některé z následujících oblastí:

Nejlevnější 5G telefony

Jsme si zcela vědomi toho, že třeba za měsíc už může být situace úplně jiná, přesto se budeme řídit aktuální nabídkou na trhu. Nejlevnějšími telefony s podporou 5G je dvojice Realme 8 5G a Poco M3 Pro 5G. Oba telefony seženete za pět tisíc korun, když budete mít štěstí na nějakou slevovou akci, tak ještě o trochu levněji.

Rozdíl mezi nimi vyjma designu nehledejte. Ačkoli jsou každý od jiného výrobce, liší se pouze podobou uživatelského prostředí a designem. Zbytek je stejný, ať už se jedná o displej, fotoaparát, procesor či baterii.

Telefony každopádně navrch k 5G zaujmou 90Hz obnovovací frekvencí displeje, velkou 5 000mAh baterií nebo třeba schopností díky procesoru Dimensity 700 využívat 5G na dvou SIM naráz.

Nejlepší poměr cena/výkon

Hledáte-li 5G telefony s nevyšším výkonem, který vám dobře poslouží třeba na hraní her, ale zároveň nemáte peníze na prémiový segment, i tak máte hned několik možností. Tou první je čerstvá novinka Realme GT, který jako první přináší nejvýkonnější mobilní procesor současnosti, Snapdragon 888, do vyšší střední třídy. Telefon se prodává za 12 490 korun a vedle výkonného procesoru nabídne ještě pěkný 120Hz displej a super rychlé 65W nabíjení.

Ještě o něco levnější je Poco F3, které disponuje rovněž jedním z nejvýkonnějších procesorů současnosti, Snapdragonem 870. Ten vychází ze vzoru toho nejlepšího z loňska, modelu 865. Poco F3 vedle toho má další esa v rukávu, jako třeba také 120Hz displej či trojitý fotoaparát na zádech. Tento model sežnete za 9,5 tisíce korun.

Největší baterie

Říká se, že využívání 5G sítí je náročnější na baterii telefonu. Můžete si ovšem pořídit i telefony, které mají extrémně vysokou kapacitu baterie. Třeba jako Asus ROG Phone 5, který má obří 6 000mAh akumulátor. Je to zároveň i extrémní telefon pro hráče s integrovaným aktivním chlazením, rychlým 65Wnabíjením či výborným displejem. Jen jeho cena je poměrně vysoká, připravte si 20,5 tisíce korun.

Zajímavou alternativou by mohl být model od poměrně neznámé značky Oukitel, konkrétně WP10. To je odolný smartphone, který kapacitu baterie vyhání do extrému ještě výrazně více, má totiž 8 000mAh baterii. Bohužel jde o značku, která nemá v Česku, potažmo ani v Evropě, oficiální zastoupení. A je v podstatě velkou neznámou i co se kvality systému a celkového zpracování týče. Koupit se dá za 14,5 tisíce korun.

Nejlepší foťák

Posouzení kvality fotoaparátu necháme na odbornících. Ti z DxOMark hodnotí smartphonové fotoaparáty už nějakou dobu a pravidelně sestavují žebříček těch nejlepších. Vůbec nejlepší mobil podle jejich hodnocení se na českém trhu prodává, byť v omezené míře. Je jím Xiaomi Mi 11 Ultra, který je nejenom špičkovým smartphonem, ale nabízí také třeba unikátní prvek výbavy v podobě druhého zadního displeje. Jeho cena je hodně vysoká: 32 tisíc korun.

Dalším smartphonem v pořadí, který společně s 5G má nejvyšší příčku v hodnocení DxOMark je iPhone 12 Pro Max. Nejnovější iPhony asi nemusíme dlouze představovat, je to zkrátka to nejlepší, co Apple aktuálně umí nabídnout. iPhony tradičně velice dobře fotí, na čemž se podepisuje nejenom kvalitní optika, ale také i odladěný software. Tyto telefony jsou také hodně drahé, třeba tento (v základní) výbavě stojí 34 tisíc korun.

Nejlepší displej

Největší extrém co se kvality displej týče představují už nějaký čas modely od Sony. Ty si zakládají na skutečně šíleném 4K rozlišení displeje, které podle mnohých na tak malé ploše pozbývá smyslu. Přesto v tomto směru Sony drží krok a pokud tedy chcete nejmodernější telefon s extrémním rozlišením displeje a zároveň podporou 5G, je jím aktuálně Sony Xperia 1 III za asi 33 tisíc korun.

Můžeme se však držet trošku více při zemi a nehnat se za rozlišením, nýbrž za jiným trendy prvkem výbavy: obnovovací frekvencí. 120Hz displejů je na trhu mraky, ovšem vyšší hodnoty jsou stále poměrně vzácné. 144Hz displej ovšem nabídne jak už výše zmíněný Asus ROG Phone 5, tak i jinak znatelně levnější Xiaomi Mi 10T. To za cenu 10,5 tisíce korun nabídne také výkonný procesor Snapdragon 865 či 5 000mAh baterii.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *