tetování 5G robot

VIDEO: Nechat se tetovat na dálku? Experiment ukazuje nekonečné možnosti 5G sítí

Poprvé v historii může díky 5G i tatér pracovat na dálku. Náčiní k takové činnosti sice není levné, ale tyto experimenty jasně ukazují možnosti 5G sítí.

Projekt nazvaný jako „Nemožné tetování“ (Impossible Tattoo) uskutečnila nizozemská pobočka operátora T-Mobile společně s vyhlášeným tatérem Wesem Thomasem. Jeho náčiním se stala komplexní robotická souprava, která v reálném čase pomocí 5G sítě přenášela pohyby jehly k robotické paži na jiném místě.

Jako první se nechala tímto způsobem tetovat nizozemská herečka Stijn Fransenová. Autoři projektu nejprve museli robotickou paži s tetovací jehlou patřičně nakonfigurovat, zejména po stránce hloubky vpichů jehly. Posloužila k tomu například zelenina a později umělá kůže.

Thomas pak na druhé straně tohoto zařízení tetuje ruku manekýna a jeho pohyby pak kopíruje robotická ruka. Video níže ostatně mluví samo za sebe.

Demonstrace možností 5G sítí

T-Mobile chtěl tímto experimentem představit možnosti 5G sítí. Zejména jejich přesnost, rychlost a hlavně nízkou odezvu, díky které je možné na dálku provádět i tak náročnou činnost, jakou je tetování. 

Experiment dokázal, že převod pohybů od tatéra k robotické ruce se děje v reálném čase. Umělec zároveň se svou zákaznicí pomocí 5G telefonu po celou dobu hovořil prostřednictvím videohovoru a dále tak upevňoval pocit, jako by byl skutečně ve stejné místnosti.

Vzniklo tím tak v podstatě „první 5G tetování“. Možnosti 5G sítí tím ovšem zdaleka nekončí.

Operace přes 5G sítě

S přenosem pohybů ruky na dálku za pomocí robota počítaly už první vize 5G sítí. A to třeba i v medicíně, kdy takto mohou lékaři-specialisté na dálku i operovat třeba přes půl světa. I takový světově uznávaný chirurg si tak v budoucnu může s potřebným vybavením užít „home office“.

I když pod 5G skalpel či k 5G tatérovi v dohledné době asi nepůjdeme, tyto demonstrace možností 5G sítí jsou nesmírně důležité. Nejprve je ale nutné spustit funkční a spolehlivou infrastrukturu.

Slovo spolehlivou dvakrát podtrháváme. Víc než dřív totiž u 5G sítí platí, že nesmí nastat situace, kdy by podobné úkony selhaly z důvodu poruchy techniky či nespolehlivému připojení. Důvody snad netřeba rozepisovat.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *