Hygiena mobilního telefonu je v době šířícího se onemocnění covid-19 velmi důležitá

Můžu covid-19 chytit přes dotyk na telefonu? Sotva, ale vyloučit to nejde

Nakazit se nemocí covid-19 lze několika způsoby a mobilní telefon v tom může hrát do jisté míry svou roli. Pokud se ovšem člověk řídí pravidly základní hygieny, riziko není velké.

Hned na úvod dejme stranou nepodložené domněnky, že vás telefon může nakazit nemocí covid-19 sám od sebe prostřednictvím elektromagnetického signálu a nebo snad pomocí softwaru. Toto jsou vše pouze konspirační teorie a viry se zkrátka touto cestou nešíří ani šířit nemohou.

Jak se tedy virus opravdu šíří? Zejména kapénkami pomocí dýchacích cest: do ovzduší je infikované osoby dostávají kašlem, kýcháním nebo během řeči. Nakazit se lze i pomocí dotyku, virus si pak člověk z kontaminovaného povrchu nevědomky zanese do očí, úst či nosu.

Nu a jedním z povrchů, na které kapénky mohou přistát a následně je pak prsty zase seberete, je právě váš mobilní telefon.

Hygiena telefonu je důležitá

I když se prokázalo, že přenos dotykem je u nového typu koronaviru spíše marginální záležitost, o hygienu mobilního telefonu by se člověk měl starat bez ohledu na to. Telefon je věc, kterou používáme velice často, neustále jej držíme v rukou, pokládáme na všechny možné povrchy, strkáme jej do různých kapes, tašek, pouzder a podáváme jej i jiným lidem.

To všechno jsou aktivity, skrze něž se na mobil přenášejí nečistoty včetně bakterií a virů. Výsledkem toho všeho je, že smartphony jsou až 10x špinavější než běžné záchodové prkénko. A teď si představte, jestli byste ty samé aktivity, jako děláte s telefonem (přikládání k tváří během hovoru, používání během jídla apod.) prováděli i s náhodným záchodovým prkénkem.

Je asi jasné, jaká bude vaše odpověď.

UV boxy na čištění mobilu

Pravidelné čištění telefonu proto důrazně doporučujeme. Ideálně pokaždé, když přijdete domů. Stačit by jej mělo otřít například vlhčeným ubrouskem určeným například na displeje a televize. Pozor ovšem na otírání různých konektorů, tlačítek, mikrofonů, reproduktorů a podobně: vlhkost je může poškodit. Pokud máte telefon umístěný v krytu, očistěte i ten.

Pro ty, kdo by chtěl ještě důkladnější čištění telefonu, na trhu jsou k tomu různé UV sterilizační boxy. Ty telefon zbaví virů a bakterií pomocí UV světla. Výhodou je samozřejmě důkladnější likvidace tohoto typu znečištění, naopak ale taková věc pochopitelně nezlikviduje „hmatatelnější“ špínu jako drobné nečistoty, mastnotu od používání v rukou a podobně.

Eliminace přenosu covid-19

Situace je v současnosti o to závažnější, když se mezi lidmi šíří právě i covid-19. Ten má, jak je všeobecně známo, jistou šanci přenosu právě i kontaminací povrchů, byť tento způsob hraje podle všeho pouze malou roli. I na sebemenší riziko je však třeba brát zřetel a nepodceňovat jej.

Hlavní poučkou by mělo být, že hygiena jakéhokoli telefonu je stejně tak důležitá jako rukou samotných. Nepodceňujte ji, dejte si tu práci a obětujte pár desítek sekund každý den čištěním vašeho mobilního společníka. Bude pak o jednu věc méně, které byste se v souvislosti s covidem-19 mohli bát.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *