Proč se vypíná 3G

VIDEO: Proč se vypíná 3G? Uvolňuje cestu moderním 5G sítím

Stále tápete, proč se vypíná 3G? Není to přece tak dávno, co tuto technologii operátoři vychvalovali do nebes. Jednoduché video od Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) to vysvětlí i úplnému laikovi.

„Abychom mohli mít všichni ve svých telefonech mnohem více dat s mnohem vyšší rychlostí, je třeba 3G technologii, starou přes 20 let, nahradit,“ uvádí pod videem bývalý prezident a nynější výkonný ředitel APMS Jiří Grund.

A ví, o čem mluví. Srovnání rychlostí jednotlivých generací mobilních sítí jsme vám na Realita5G.cz již mnohokrát prezentovali. A jelikož opakování je matkou moudrosti, tabulka níže to znovu shrne.

Grund dodává, že v nejnovějších 5G sítích jsou rychlosti až stonásobné oproti 3G. Většina uživatelů si navíc podle něj změny technologie ani nevšimne, protože jejich telefon bude pro mobilní internet automaticky využívat aktuálně provozovanou 4G (LTE) síť.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

Důvody, proč se vypíná 3G, prvně odhalil Vodafone. Jako první v Česku 3g vypne k 31. březnu. Nedávno se k němu připojilo i O2 s termíny postupného vypínání 3G sítí. Kdy 3G sítě vypne tuzemská jednička T-Mobile, zatím zůstává veřejnosti skryto.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “VIDEO: Proč se vypíná 3G? Uvolňuje cestu moderním 5G sítím”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *