Rozvoj 5G sítí

3G to má spočítaný. V USA s vypnutím váhají, v Česku už je jasno

Kdy se vypnou 3G sítě? V Česku už je konec éry 3G veskrze známý, ale například v USA je tomu jinak. Už v roce 2014, kdy nastupovaly sítě 4G, byl americký operátor Verizon připraven začít přerozdělovat vysílače a jednotlivá pásma 3G signálu jeho následující generaci. Ovšem ani po šesti letech nenastala situace, že by pokrytí signálem 3G skutečně rušil.

Původně měl Verizon v plánu 3G síť vypnout už v roce 2019. Nakonec plány posunul nejprve na rok 2020. A nyní na neurčito.

Vypadá to tak, že někteří operátoři jsou pro zachování této starší sítě. A to přesto, že právě Verizon už telefon s podporou pouze 3G neaktivuje od roku 2018. Navíc přiznává, že drtivá většina provozu se odehrává pomocí 4G. Sítě třetí generace si však stále nechává v záloze.

Ukončení provozu 3G v Česku

To v Česku je situace spíše opačná. Konkrétně operátor Vodafone už stanovil konkrétní datum, kdy 3G síť vypne: 31. března 2021. V tento den se uskuteční přesně to, co jeho americký protějšek odsouvá. A sice přerozdělení vysílačů a frekvencí 3G sítí ve prospěch sítí páté generace.

„Díky uvolnění frekvencí dokážeme zvyšovat rychlost i kvalitu naší sítě. Je to zároveň cesta k rychlejšímu rozšíření nejmodernější technologie 5G. Právě sítě páté generace otevřou spotřebitelům i firmám technická řešení, která dosud nebyla možná,“ říká Milan Zíka, viceprezident pro technologie.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

V repertoáru Vodafonu tak od dubna zbudou jen moderní 4G a 5G sítě. Současně zůstává celoplošné pokrytí sítěmi 2G (GSM). Ty stále fungují celoplošně pro volání a textové zprávy. „Ze statistik víme, že využití 3G dlouhodobě klesá. Navíc kdo chce pouze telefonovat nebo psát SMS, telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává. Výměna zařízení se proto týká jen těch, kteří využívají mobilní internet a jsou dnes v síti 3G. Mluvíme o jednom procentu našich zákazníků,“ dodává Zíka.

Zbylí čeští operátoři, T-Mobile a O2, zatím plány ohledně vypnutí 3G sítě nemají. Operátor T-Mobile nicméně v roce 2015 s příchodem LTE naznačoval, že na vypínání 3G dojde do pěti let řada.

Plošné vypnutí 3G? Otázka je kdy, ne jestli

Realita je tedy taková, že 3G síť zůstává na milost každému mobilnímu operátorovi. Zatímco jedni, jako třeba americký Verizon, odkládají jeho vypnutí, jiní už aktivně pracují na tom, aby bylo „více místa“ pro nástup 5G.

S jistotou lze ovšem říci, že jednou k vypnutí 3G sítí dojde. A to prakticky všude. Jejich význam s časem klesá, většina provozu se odehrává přes modernější technologie. A ovlivní to širší nástup 5G. Na straně operátorského pokrytí i využívání 5G telefonů jejich zákazníky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “3G to má spočítaný. V USA s vypnutím váhají, v Česku už je jasno”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *