Vývoj počtu úmrtí v ČR

Jak si stojí covid-19 v porovnání s chřipkou? Umírá na něj víc lidí

Epidemie způsobená virem SARS-CoV-2 je zmapována lépe než ty pravidelné chřipkové. Testů na přítomnost viru se dělá podstatně víc, než je běžné. Není tedy pochybnosti, že jde skutečně v dlouhodobém měřítku o nezvykle velkou epidemii. Jak si stojí v porovnání s běžnou chřipkou?

V době přípravy článku bylo cca 150 tisíc ověřených případů nemoci, tedy zhruba 1500 případů prokázané nákazy na 100 tisíc obyvatel. Aktuální data o covid-19 a počtu pozitivních testů můžete nalézt například zde.

Skutečný počet nakažených virem SARS-CoV-2 bude nejspíše výrazně vyšší. Naznačuje to i velmi vysoký poměr pozitivních testů. V polovině ledna se pohyboval kolem 35 procent i po započtení těch antigenních, které tuto hodnotu snižují.

Hodnota pro ČR je tedy již celé měsíce jedna z nejvyšších na světě i přes poměrně vysoký počet prováděných testů (i když v počtu testů na obyvatele na špici nejsme). Dá se tedy předpokládat, že nákaza covidem-19 je v porovnání s chřipkou v době sezonní epidemie méně rozšířená.

Počet úmrtí je u covidu vyšší

Zajímavostí rovněž je, že na přelomu let 2020 a 2021 se chřipka v ČR prakticky nevyskytovala. Protiepidemická opatření proti covid-19 ji téměř úplně potlačila.

Bohužel SARS-CoV-2 je nebezpečnější než běžné varianty chřipkového viru i než většina jeho pandemických variant. Podle nedávné velké studie je riziko smrti v případě hospitalizace pro pacienty s covid-19 cca třikrát vyšší než u pacientů s chřipkou.

Přesto – a navzdory řadě opatření omezujících její šíření – jsou nemocnice zatíženy podstatně více než během běžných chřipkových sezon. A byť není celkový počet úmrtí za rok 2020 ještě znám, již v prosinci bylo jasné, že v tomto parametru to bude nejčernější rok za dobu samostatnosti Česka.

Graf Českého statistického úřadu ukazuje počet týdenních úmrtí ˇv ČR bez rozlišení příčiny v závěru roku 2020. Během takzvané druhé vlny počty mrtvých výrazně překročily dlouhodobý průměr a umíralo přes dvakrát více lidí, než je obvyklé. Během prvních 11 měsíců roku 2020 zemřelo více lidí než za celý rok 2019. (graf: ČSÚ)

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *