Vakcína AstraZeneca COVDi-19

INFOGRAFIKA: Jak dlouho vydrží vakcíny otevřené? Podívejte se

Skladování vakcín proti onemocnění covid-19 není jednoduché. Zatím jsou v Evropské unii schválené čtyři a jejich použití a tedy i skladování se velmi liší. Ukazuje to materiál WHO, tedy Světové zdravotnické organizace.

Aktuálně jsou v Evropské unii schválené čtyři vakcíny. Dvě jsou postavené na principu mRNA, dvě jsou pak vektorové, používající jako nosič neškodné adenoviry.

V prvním případě to jsou vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna, v druhém Astra Zeneca a nejnověji i Jonhson & Johnson. Velký přehled vakcín naleznete zde.

Vakcíny Covid-19 vydrží otevřené hodiny

Přestože u mRNA vakcín je všeobecně zmiňovaný složitý logistický řetězec, tak vakcíny proti covid-19 vydrží otevřené všeobecně docela dlouho. Uvádí se čas při běžné pokojové teplotě, a to při zavřených i otevřených ampulích. Nejsou to minuty, ale hodiny.

Přesto se mRNA vakcíny nehodí pro očkování u obvodních lékařů, protože pro základní distribuci vyžadují teploty, které běžně dostupná zařízení nedokážou poskytnout. Strategie vakcinace tak počítá s tím, že mRNA vakcíny se budou používat ve specializovaných vakcinačních centrech nebo v nemocnicích, které jsou pro práci s nimi vhodně vybaveny.

Jak dlouho vydrží vakcína otevřená

Naopak vektorové vakcíny sice také vyžadují při skladování chladno (jen tak do skříně se uložit nemůžou), ale místo velmi nízkých mínusových teplot jim stačí teploty snadno dosažitelné v obyčejné chladničce. Proto se hodí pro využití v ordinacích lékařů, kde obvykle chladničku mívají.

Kolik je dávek v jednom balení?

Detaily si můžete prohlédnout v tabulce publikované WHO. Je to nejaktuálnější verze materiálu, přesto zde chybí parametry pro vakcínu Johnson & Johnson. Přesto jsou údaje zajímavé a vedle toho, jak dlouho vakcíny na covid-19 vydrží otevřené, se dozvíte i přesné teploty skladování.

Zajímavé jsou i informace o velikosti balení mRNA vakcín. A nejen to, jsou zde uvedené i objemy látky v jedné ampuli a počet dávek, které z této ampule lze aplikovat.

Tak třeba u Moderny základní balení obsahuje 100 dávek a karton celkem 1 200 dávek. Pfizer/BioNTech má v jednom základním kartonu 1 170 dávek, jenže distribuuje se po izolovaných boxech, kde je 5 850 dávek. I to rozhoduje, kde se jaká vakcína bude používat.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *