B-buňka, čili B-lymfocyt ve 3D rekonstrukci (autor Blausen Medical)

Imunita po očkování vydrží roky, ukazuje průkopnická studie

Vakcíny společností Pfizer-BioNTech a Moderna vyvolají v těle trvalou imunitní reakci, která může chránit před koronavirem po několik let. že imunita po očkování trvá dlouho, uvedla v článku vydaném časopisem Nature skupina vědců z několika amerických univerzit.

Výsledek studie zkoumající imunitu po očkování je ve shodě celou řadou dalších poznatků, které naznačují, že většina lidí očkovaných mRNA vakcínami by snad nemusela potřebovat opakované očkování proti SARS-CoV-2. Alespoň tedy pokud se virus a jeho varianty nebudou vyvíjet rychleji než dosud – což samozřejmě bohužel nedokážeme vyloučit.

Z aktuálních dat také vyplývá, že lidé, kteří před očkováním prodělali onemocnění covid-19, nemusí potřebovat tzv. „booster“. Tedy třetí dávku, která imunitu po očkování zesílí. A to i kdyby se virus výrazně změnil.

Práce se z praktických důvodů nezabývala jinými vakcínami. Za prvé proto, že mRNA vakcíny byly k dispozici první. Za druhé probíhala v USA, které nepoužívaly vakcínu firmy AstraZeneca a jen sporadicky i vakcínu Johnson & Johnson. Na tu se novináři vedoucího studie Ali Ellebeda, imunologa z Washingtonovy univerzity v St. Louis, přesto zeptali. Odpovědí bylo, že imunita po očkování touto vakcínou by podle něj měla být méně trvanlivá.

Imunita nejen po očkování

Ellebedy a jeho kolegové přitom už mají na svědomí jinou dobrou zprávu. Minulý měsíc vydali výsledky jiné studie na lidech, kteří prodělali infekci SARS-CoV-2. Ukázalo se, že imunitní buňky rozpoznávající virus byly přítomné v kostní dřeni zkoumaných v hojném počtu osm měsíců po infekci (nejméně osm měsíců, protože starší vzorky nemáme).

Zároveň studie jiného týmu naznačila, že takzvané paměťové B-buňky v těle dozrávají ještě nejméně rok po infekci.

Na základě těchto zjištění lze věrohodně předpokládat, že u lidí, kteří byli infikováni a později očkováni, může imunita přetrvávat roky, možná i celý život. Nebylo však jasné, zda by podobně dlouhodobý účinek mohlo mít i samotné očkování.

Jak to funguje?

Po infekci nebo očkování se v lymfatických uzlinách vytvoří specializovaná struktura zvaná zárodečné (či také germinální) centrum. Tato struktura je jakousi „školou“ pro B-buňky. Čím více „studijního materiálu“ (tedy vzorků bílkovin z viru), tím účinněji by měly fungovat i proti novým variantám.

Po infekci koronavirem se zárodečné centrum vytvoří v plicích. Po očkování však „výuka“ buněk probíhá v lymfatických uzlinách v podpaží. A do těch se výzkumníci mohou dostat – i když to rozhodně není test, který by se v ordinacích prováděl běžně. Což je ostatně vidět i z toho, jak malý vzorek pacientů byl ve studii.

Ellebedyho tým u všech 14 účastníků zjistil 15 týdnů po první dávce vakcíny v zárodečném centru vysokou míru aktivity. Během oněch cca čtyř měsíců se počet paměťových buněk specificky zaměřených proti SARS-CoV-2 nesnížil.

Podle imunologů obvykle germinální centra dosahují vrcholu aktivity jeden až dva týdny po očkování. „Po čtyřech až šesti týdnech už z ní moc nezbývá,“ řekl pro NY Times Deepta Bhattacharya, imunolog z Arizonské univerzity.

Imunita po očkování na celý život

Zopakujme, že ve studii se našlo dost specifických „protikoronavirových“ buněk v germinačních centrech i po několika měsících od infekce. Jak odborníci sami připomínají, většina toho, co o aktivitě zárodečných center víme, je ovšem založena na zvířecích studiích. Poznatky o tom, jak reagují na očkování, jsou velmi omezené.

Ale i když musíme spoléhat na poznatky ze „zvířecích modelů“, zdá se velmi pravděpodobné, že velká většina očkovaných lidí bude proti SARS-CoV-2 dlouhodobě chráněna. Senioři, lidé s oslabeným imunitním systémem a ti, kteří užívají léky potlačující imunitu, však další dávky potřebovat mohou.

Jak dlouho bude ochrana díky mRNA vakcínám trvat, je těžké přesně předpovědět. Pokud se neobjeví varianty, které by obešly i ochranu poskytovanou vakcínou proti vážnému průběhu a smrti, teoreticky by imunita mohla trvat celý život, uvedli odborníci.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *