Jak probíhá očkování

Jak probíhá očkování? Obvykle je to na 5+15 minut

Průběh očkování je rychlý. Očkovací centra jsou připravená, organizace je precizní, takže když přijdete v určený čas, můžete být za 20 minut venku. Dnes vám přiblížíme, jak probíhá očkování.

Aktuálně od 24. května se spouští registrace k očkování proti covid-19 pro osoby starší 35 let, od 26. května se pak registrace otevře pro osoby starší 30 let. Už od 17. května je registrace otevřena pro starší 40 let, lidé pracující v kritické infrastruktuře a případně ty, které s ohledem na jejich zdravotní anamnézu doporučil očkování ošetřující lékař.

Jak probíhá očkování

Nejdřív se musíte registrovat zde a nebo u svého praktického lékaře, který za vás další úkony registrace provede. My se budeme věnovat registraci do očkovacích center, očkování u praktického lékaře nemá smysl popisovat. V očkovacích centrech dostanete s největší pravděpodobností vakcínu Pfizer/BioNTech, u praktika všechny ostatní registrované vakcíny.

V prvním kroku registrace si ověřte, že na ní máte nárok. Všechny kategorie jsou popsané, včetně indexu rizika, který spolu s věkem určuje přednost. V případě potřeby ministerstvo zdravotnictví připravilo podrobný návod. Nutno dodat, že aktuálně všechny systémy fungují rychle a jsou přehledné.

Jak probíhá očkování

Pokud patříte do jedné z uvedených skupin, musíte zadat své mobilní telefonní číslo, na které přijde PIN kód. Pokud mobil nemáte, můžete použít mobilní číslo osoby blízké, případně ji přímo požádat, aby registraci za vás udělala. Případně můžete volat na linku 1221, kde vám poradí, nebo se registrujte přes svého praktického lékaře.

Musíte chvíli počkat

V dalším kroku se přihlásíte s pomocí zaslaného PINu. Vyplníte údaje a vyberete si očkovací místo. Ale termín zatím nedostanete. Na to vás systém upozorní v SMS, že je volné místo. Pak se na další stránce musíte do určitého data (tři dny) registrovat k samotnému očkování. K tomu dostanete druhý PIN, který je odlišný od toho prvního. Následně dostanete všechny potřebné informace, a to i do mailu, který uvedete.

Jak probíhá očkování

Počítejte s tím, že po registraci vám systém pošle upozornění na výběr termínu s určitým zpožděním. To může být různé, podle vybraného místa a zájmu o něj a dalších parametrů včetně indexu rizika. Někomu druhá SMS přišla v řádu hodin, někdo čekal i několik dnů. Prostě až přijde, tak si teprve můžete zarezervovat termín.

Další průběh

Nabízené termíny mohou být v řádu dnů nebo i týdnů, opět záleží na místě. Pokud by vám čekání přišlo dlouhé, můžete se přihlásit k registraci a místo změnit. Pak však musíte opět počkat na příchozí SMS s otevřením termínů pro vás.

Jak probíhá očkování

Pokud je vše v pořádku a máte termín, tak si s sebou vezměte občanský průkaz nebo pas, kartičku pojištěnce a vytiskněte si obdržené dokumenty s QR kódem. Pokud nemáte tiskárnu, tak by mělo stačit ukázat QR kód v mobilu, případně se to dá řešit na místě. A především, přijďte včas.

Samotná injekce

A jak probíhá očkování? Zaleží na očkovacím centru. Některá jsou velká, jiná logicky menší. V případě toho největšího v hale O2 Universum v pražských Vysočanech je vše perfektně zorganizováno, očkování zajišťuje Ústřední vojenská nemocnice, organizaci armáda.

Přes první turniket vás pustí výše zdůrazněný QR kód. Přejdete o patro níž k registraci, vše probíhá digitálně, jen zodpovíte pár otázek ohledně léků, které berete. Pokud si je nepamatujete, raději si je zapište nebo vyfoťte do mobilu.

Jak probíhá očkování

Následně již přejdete do očkovacího sálu. Přestože je kapacita centra 7 000 lidí denně, vše jede jako po drátku a na řadu vlastně přijdete hned. Samotné očkování je otázka maximálně minuty. Vlastně nejvíc času vás čeká v poslední místnosti, a to je povinná čekárna. Tam počkáte po očkování 15 minut a pokud nebudete mít problémy, můžete jít domů.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *