Zatím exotická kategorie 5G hotspotů se rozšiřuje

Hotspot je praktická krabička, která připojí k internetu vše potřebné. A to kdekoli. Mobilní hotspoty jsou oblíbené a nyní přicházejí ty s podporou 5G. Není jich na trhu mnoho, ale nabídka se bude postupně rozšiřovat.

Mobilní hotspoty jsou oblíbená zařízení. Vejdou se do kapsy a přitom vytvoří wi-fi hotspot v podstatě kdekoli, kde je signál s mobilními daty. Takže v případě 4G sítí/LTE vlastně téměř všude.

Navíc je to poměrně levná záležitost. Základní modely snadno pořídíte už za něco málo přes tisíc korun. Lépe vybavené za dvojnásobek.

5G hotspoty jsou zatím drahé

S nástupem 5G sítí se samozřejmě začínají objevovat i mobilní hotspoty s jejich podporou. Ale jestliže hotspotů 4G jsou na trhu desítky, tak těch 5G jen jednotky. A také nejsou zdaleka tak levné. Ceny začínají na částce přesahující 10 000 Kč.

Na první pohled jejich pořízení v tuto chvíli nedává příliš smysl, vstupní investice je násobná oproti 4G hotspotu a pokrytí 5G v Česku zatím není příliš významné. Kupovat si takový modem dopředu je také zbytečné, do roka bude nabídka násobně širší a ceny budou rapidně klesat.

Na stranu druhou, kdo třeba často cestuje (pokud to aktuální situace dovoluje) a potřebuje připojovat víc zařízení, a zároveň potřebuje opravdu rychlé a robustní připojení, modem si už klidně může pořídit. A určitě ho využije. Mobilní 5G připojení v praxi nabízí rychlosti na úrovni špičkového pevného připojení s velmi nízkou latencí.

Zajímavá novinka na trhu

Novinkou na trhu bude v nejbližší době mobilní hotspot D-Link DWR‑2101, aktuálně představený v rámci letošního, kvůli koronaviru plně virtuálního, veletrhu CES.

Předpokládaná cena je zhruba 12 000 Kč, za které dostanete velmi kompaktní krabičku, která se vejde do kapsy. Baterie má kapacitu 5 300 mAh, což znamená výdrž až 14 hodin. Tedy víc než je běžný pracovní den. Maximální přenosová rychlost v síti 5G je 1,6 Gbps (upload 80 Mbps), pokud je samozřejmě dostupná od operátora.

Disponuje i LAN portem

K dispozici jsou samozřejmě i přenosy v síti 4G, pak lze stahovat data maximální rychlostí 150 Mbps. Wi-Fi je standardu 6 a je samozřejmě dvoupásmové. Zajímavostí je, že vedle bezdrátové distribuce má krabička i klasický gigabitový LAN port. Ovládání pak probíhá přes dotykový barevný displej s úhlopříčkou 2,4 palce.

Prodej krabičky by měl začít velmi brzy, některé zahraniční obchody ji již nabízí. V Česku si zatím můžete pořídit 5G hotspot Zyxel NR2101 za 11 500 korun nebo Netgear Nighthawk M5 Mobile, který už ovšem stojí téměř 24 000 korun.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *