Kdo první spustil 5G síť?

Kdo jako první spustil 5G síť? Záleží, koho se ptáte

Byl to trochu jako závod o prvního muže na měsíci. O prvenství ve spuštění první veřejně dostupné 5G sítě se prali hned dva američtí operátoři a jeden korejský. Výsledek je ovšem tak trochu „slovo proti slovu“, neboť se tento historický okamžik udál ve stejnou hodinu na dvou místech světa zároveň.

Vůbec první, kdo sám sebe prohlásil za vítěze, je americký operátor AT&T. Ten 21. prosince 2018 prohlásil, že spustí 5G síť rovnou ve 12 amerických městech. To sice dodržel, jenže to nebyla 5G síť v pravém slova smyslu, nýbrž pouze síť rychlých wi-fi hotspotů. A to se podle ostatních nepočítá.

Klíčovým datem je tedy středa 3. dubna 2019. V tento den se totiž skrz agenturu Reuters začala šířit zpráva, že americký operátor Verizon chystá spustit svoji veřejně přístupnou 5G síť už následující den.

Bylo to překvapení, protože podle plánu měl Verizon spouštět tuto síť až další týden. Krátce nato tak začali jihokorejští operátoři SK Telecom a KT Corp urychleně pracovat na spuštění svých sítí.

Hodinový závod o první síť 5G

Šest hodin po oznámení plánů Verizonu měli korejští operátoři síť v provozu, hodinu před půlnocí lokálního času. Verizon podle všeho nakonec své 5G sítě v Chicagu a Minneapolisu spustil jen asi o hodinu později. Ačkoli tedy přesný čas neznáme, podle dostupných informací byli operátoři v Jižní Koreji rychlejší.

Tak či onak, první dny 5G sítí byly záležitostí pro pár vyvolených. V době spuštění provozu sítí páté generace od Verizonu byl na trhu jeden jediný telefon s touto schopností. A to poměrně okrajová Motorola s příslušným 5G modulem. Pokrytí se navíc týkalo jen určitých míst ve jmenovaných městech, takže člověk musel mít neuvěřitelné štěstí či 5G síť cíleně „lovit“.

Make 5G great again! A 6G taky

Tehdejší spuštění 5G sítí ve Spojených státech komentoval na Twitteru (nyní má zrušený profil) bývalý prezident Donald Trump. A to svou poměrně obvyklou rétorikou, když prohlásil, že „chce ve Spojených státech 5G a 6G sítě co nejdříve to bude možné“. A to i přes to, že oficiálně ještě žádná 6G technologie nebyla v plánu žádného z výrobců telekomunikačních zařízení.

A jak to bylo v Česku? První tuzemskou 5G síť uvedl do provozu operátor O2 v červenci 2020. V tento den začala fungovat ve vybraných částech Prahy a Kolína. Na aktuální pokrytí 5G sítí v Česku se můžete podívat v této infografice, pokrytí pátou generací mobilních sítí ve světe zde.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Kdo jako první spustil 5G síť? Záleží, koho se ptáte”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *