Městský vysílač 5G od švédského Ericssonu

5G vysílače září stotisíckrát méně, než dovoluje limit

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) ve spolupráci s profesorem Janem Vrbou z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) koncem října letošního roku ověřila, jak moc „září“ nově instalované vysílače 5G sítí. Jednoduchý test odhalil, že úroveň záření 5G signálu je i v bezprostřední blízkosti antény řádově nižší, než dovoluje hygienický limit.

„Výsledky měření intenzity 5G záření v reálném provozu potvrdily, že skutečná úroveň elektromagnetického záření je násobně nižší, než dovolují hygienické limity v ČR. Naměřené hodnoty ukázaly, že v bezprostřední blízkosti vysílače dosahuje úroveň záření hodnoty 0,1 wattů/m2, dole na ulici, tedy cca 50 metrů od vysílače, dokonce 0,0001 wattů/m2. Hygienický limit představuje v ČR hodnotu 10 wattů/m2,“ shrnul výsledky Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Jak září vysílače 5G? Měření ukázalo zajímavé výsledky

První měření proběhlo ve vzdálenosti přibližně tří metrů od vysílače na střeše domu, kde od července 2020 běží ostrý provoz 5G sítě pro Prahu. Výsledek ukázal, že hodnota vyzařovaného výkonu byla stokrát nižší, než je hygienický limit. Tři metry od vysílače dosahovala intenzita vyzařovaného výkonu rozmezí od 10 do 100 miliwattů na metr čtvereční, což představuje 0,01-0,1 wattů/m2.

Druhé měření proběhlo na ulici, zhruba 50 metrů od vysílače, kde se běžně pohybují uživatelé mobilních telefonů. Zde měření ukázalo, že úroveň vyzařovaného výkonu klesla tisíckrát oproti měření na střeše. Na ulici dosáhlo měření úrovně 100 mikrowattů na metr čtvereční, což představuje 0,0001 wattů/m2. Naměřená hodnota je tedy stotisíckrát nižší než platný hygienický limit v ČR, který představuje 10 wattů/m2.

„Pro srovnání můžeme říct, že hodnota elektromagnetického záření Slunce dosahuje za slunečného dne až 1000 wattů/m2. Signál 5G vysílače v úrovni ulice je tak přenášen výkonem, který odpovídá jedné deseti-miliontině výkonové hustoty od Slunce,“ říká profesor Jan Vrba z ČVUT. Výkon přitom dle jednoduchých fyzikálních zákonů se vzdálenosti od antény klesá, což potvrdilo i zmíněné druhé měření v úrovni ulice.

V Česku aktuálně provozují 5G sítě už všichni tři mobilní operátoři. Pokrývají větší části velkých měst, signál 5G čeká i pražské metro.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *