Práce z domova

Jak pracovat z domova. Budete potřebovat alespoň základní vybavení

Téma práce z domova je jedním z nejpopulárnějších a v naší mailové schránce je hodně vašich rad a připomínek jak pracovat z domova. Proto jsme připravili praktický souhrn, kde najdete rady z našeho seriálu.

Přestože se v létě výrazně zlepšila covidová situace, tak některé její aspekty přetrvaly. platí to i o práci z domova. Ta se v mnoha případech stala běžným standardem a někteří zaměstnavatelé na hybridním režimu trvají.

Jak pracovat z domova

To znamená, že zaměstnanec je část týdne doma a jen v některých dnech dochází do kanceláře. Jenže práce z domova má svá specifika. V první části přehledu vám ukážeme, jaké základní vybavení pro práci z domova budete potřebovat.

Pracovat z domova samozřejmě mohou jen ti, jejichž práce to umožňuje. Primárně to jsou kancelářské profese, ale samozřejmě existuje mnoho výjimek. Ve většině případů bude potřebné vybavení podobné či stejné. Nyní se na něj podíváme podrobněji.

Připojení k internetu a telefon

Oboje zřejmě doma máte, pokud ne, tak to budete bezpodmínečně potřebovat. S telefonem problém nebude, mobil má dnes asi každý a pro volání stačí i ten obyčejný. Problém však může nastat s internetem.

On-line práce z domova vyžaduje robustní připojení. A to nemusí být zrovna to, co máte doma pro osobní potřebu. Důvodem jsou videokonference a často také stahování velkého objemu dat. V případě videokonferencí je rychlé připojení nutností, jinak to vůbec nemusí fungovat a nebo na displeji uvidíte místo protistrany čtverečky a nebude vám rozumět.

Počítejte i s tím, že doma může být víc uživatelů, kteří také budou internet využívat, z domova může pracovat i partner a děti si třeba pustí IP televizi, která také běží přes internet.

Pro videohovor či konferenci můžete použít smartphone a mobilní data, ale pozor, u mnoha softwarů to nemusí být možné ať už absencí mobilní verze nebo licenčními podmínkami, ale tomu se budeme věnovat za chvíli.

Výběr vhodného internetového připojení často záleží na nabídce v konkrétní lokalitě. Ale v principu jsou nejlepší a především nejstabilnější kabelové přípojky či připojení přes xDSL. Ideální jsou tarify 50 Mbit/s, minimum by mělo být 20 Mbit/s. Ty však nejsou dostupné všude, někde tak může být jedinou alternativou připojení bezdrátové. Ať už přes lokálního poskytovatele nebo přes speciální mobilní tarify (určené pro stacionární modemy, nikoliv pro mobily).

Pevný mobilní internet může poskytovat určitou volnost, takové zařízení můžete vzít i na chatu. Samozřejmě záleží, jestli tam je dobrý signál a jestli něco takového vůbec zaměstnavatel umožňuje. Podmínky operátorů pro použití se také liší.

Využít můžete i mobilní data

Alternativou může být i sdílené připojení z mobilu. To však vyžaduje dobrý tarif, ideálně s neomezenými daty. Práce na počítači má totiž mnohem větší spotřebu než surfování na mobilu. A pohlídejte si i přenosovou rychlost, operátoři ji u některých neomezených tarifů limitují. Počítejte, že zhruba 10 Mbit/s je minimum. Nevýhodou je, že tento způsob připojení vám do určité míry bude blokovat mobilní telefon.

Velkou výhodu budete mít, pokud už v místě vašeho bydliště váš operátor nabízí pokrytí sítí 5G. Kapacita sítě a latence je v tomto případě vynikající, takže nebudete mít problémy s videohovory ani se stahováním velkého množství dat.

Tyto programy pro práci z domova se vám budou hodit

Trello Zoom Slack Skype

Přestože budete mít doma dobré internetové připojení, tak se bude hodit i mobilní data. Sice pro nouzové použití, ale s tím je potřeba počítat. Doma nebudete mít správce sítě, který vám problémy s připojením vyřeší, bude to na vás. Záloha se tak bude hodit.

Hardware

Jak pracovat z domova bez vybavení? V nouzi asi bude možné některé pracovní záležitosti vyřešit přes telefon. Ale jen stěží na něm budete vyplňovat tabulky nebo psát delší texty. Ano, některé mobily umožňují připojení k televizi a použité klávesnice a myši, ale není to rozhodně běžné, vyžaduje to konkrétní přístroje (obvykle ty dost drahé) a stejně to není plnohodnotná náhrada počítače.

V podstatě to samé platí o tabletech. Na těch se vám bude psát lépe a k některým lze přikoupit i mechanickou klávesnici.

Ale stejně jako u mobilů můžete narazit na problémy se softwarem. Ten je často určený jen pro operační systém Windows a nebo váš zaměstnavatel pro jiné (mobilní) operační systémy nemá zakoupenou licenci. Může nastat i problém se zabezpečením.

Práce z domova vyžaduje počítač. Je velmi pravděpodobné, že vám zaměstnavatel poskytne notebook, pak nemusíte nic řešit, dostanete přístroj a většinou i nainstalovaný potřebný software. Vlastně budete jen řešit, jak ho připojíte k internetu. Dnes nejčastěji přes wi-fi, ale můžete použít i síťový kabel, i když pro ten už mnoho aktuálních notebooků nemá zdířku. A případnou redukci vám asi zaměstnavatel nepřidá.

Může nastat situace, že od zaměstnavatele notebook nedostanete. Taková situace asi nebude běžná, ale pro občasnou práci z domova může nastat. Pak budete potřebovat počítač vlastní.

Problém je, že pokud máte doma rodinný stolní počítač a nebo notebook, tak je vhodné si na něm vytvořit vlastní účet a ten zabezpečit heslem. K pracovním záležitostem se tak nikdo jiný nedostane. Což je hodně důležité a naopak i u firemního přístroje si zajistěte jeho hodně dobré zabezpečení, aby za vás třeba děti nepsaly maily.

Pro videohovory budete potřebovat kameru, to v případě stolního počítače, notebook ji zřejmě mít bude, pokud to však nebude nějaký hodně starý dědeček. A ten asi nezvládne většinu potřebných věcí. U soukromého počítače budete zřejmě vše řešit přes prohlížeč, na vlastním softwaru firemní záležitosti stejně řešit nemůžete. Ověřte si proto, že má váš počítač aktuální verze prohlížeče a že takové do něj lze vůbec nainstalovat.

Starý počítač je k ničemu

Všeobecně platí, že pro obvyklá kancelářská práce z domova vyžaduje použitelné počítače do pěti let stáří. Pokud máte starší, asi budete muset upgradovat. Nákladově počítejte s částkou 10 000 korun a víc.

Mobil to zachrání

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

O mobilu už byla řeč. Budete ho potřebovat pro volání a počítejte s tím, že při práci z domova se počet hovorů výrazně zvýší. Je pravděpodobné, že firemní hovory budete řešit na firemním čísle. Buď si tedy pořiďte druhý telefon (pokud vám ho zaměstnavatel nedal) a nebo budete potřebovat telefon pro dvě SIM. To dnes není problém, je jich většina.

Pro samotné volání stačí obyčejný (hloupý) mobil, ale na internet se s ním buď vůbec nedostanete a nebo je to jen extrémní nouzové řešení. Smartphone je dnes standardem, pokud byste vybírali nový, tak samozřejmě doporučíme ty, které podporují sítě 5G. Což je dnes záležitost od 5 000 korun bez výraznějších kompromisů. Minimem je pak podpora LTE, což však splňuje drtivá většina přístrojů na trhu.

Příště se podíváme na to, jak pracovat z domova a zároveň si neutrhnout ostudu a nezbláznit se.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *