5G v Bílině

5G v Bílině: kamery, které znamenají bezpečí

Jedním z prvních projektů na podporu sítí 5G vznikl v Bílině. Město na Teplicku dlouhodobě bojuje zejména s bezpečností, a tak se v rámci projektu 5G pro 5 měst pustila do stavby unikátního dohledového systému. Ten díky schopnostem 5G sítí dostává zcela nové vlastnosti.

Operátor O2 spustil 5G síť v Bílině společně s Plzní už na začátku prosince loňského roku. Jenže zatímco Plzeň koketuje s dronovým centrem (a bude mít i první 5G tramvaj), na Teplicku sází na integrovanou bezpečnost.

Jinými slovy, budují zde unikátní „chytrý“ kamerový systém. Ten propojí terénní kamery, vozidla městské policie, mobilní telefony strážníků i centrální městský dispečink. Projekt je první svého druhu v Česku.

Město tím reaguje na jeden z hlavních problémů, které podle jeho starostky Zuzany Schwarz Bařtipánové má: bezpečnost. Tu za svou prioritu označila už těsně po svém zvolení do funkce v roce 2018.

5G v Bílině pro snazší život

Zapojení do projektu 5G pro 5 měst je pro budoucnost Bíliny podle starostky zásadní. „Poskytuje nám větší příležitost využít technologie usnadňující každodenní život našich obyvatel nebo nám umožní posílit oblast bezpečnosti. Otevírá nám však také dveře pro vznik nových podniků či startupů,“ jmenuje.

Za jedinečný označuje bílinský projekt i zčásti participující ministerstvo pro místní rozvoj. Mimo základní funkcionality podle něj předkládá obsáhlou bezpečnostní analýzu, definuje bezpečnostní scénáře specifické pro město a navrhuje ucelený systém integrující inovativní prvky – pokročilý analytický software, zvukové senzory, 3D volumetrické systémy či nástroje pro situační management a řízení incidentů.

Jistým bonusem, který byl a je s projektem spojen, je pak možnost si přednostně užít budovanou 5G síť plošně. Připojit se k ní mohou nejen bílinští obyvatelé, ale i návštěvníci města. Stačí vybrat správný 5G mobil.

Digitalizace s přidanou hodnotou

Právě tuto možnost vyzdvihl při představení projektu náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko: „Sítě nové generace budou sloužit nejen pro inovační projekty samospráv, ale budou současně i veřejně dostupné pro obyvatele a návštěvníky měst,“ vyzdvihl.

Samotný zastřešující projekt 5G pro 5 měst vidí jako „propojení, které bude přinášet všem přidanou hodnotu ve formě úspor, času i peněz“. „Město Bílina je vzorovým příkladem, jak využívat sítě nové generace pro bezpečnost občanů. Věřím, že tyto projekty budou inspirací i pro další česká města.“

Právě ministerstvo průmyslu a obchodu společně s ministerstvem pro místní rozvoj a mobilními operátory stojí za zmíněným projektem v pěti českých městech – Plzni, Bílině, Jeseníku, Karlových Varech a Ústí nad Labem. V rámci něj postupně uvádějí a realizují inovativní 5G projekty.

O podporu, zavádění a rozvoj 5G sítí se pak stará platforma s názvem 5G aliance. Tvoří ji zástupci soukromé, veřejné i akademické sféry a její činnost vychází ze schválené vládní strategie.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *