Raketový růst 5G smartphonů

Raketový růst. Dvě třetiny prodaných telefonů už umí 5G

Analytická společnost Counterpoint hlásí, že v prvním čtvrtletí letošního roku tvořily 5G smartphony víc než dvě třetiny celosvětových příjmů z prodejů chytrých telefonů. To lze označit doslova za raketový růst.

Podle všeho to vypadá, že zařízení s podporou 5G předeženou v rychlosti svého nástupu na mainstreamový trh telefony podporující předchozí generaci mobilních sítí známou jako 4G. Navzdory přetrvávající koronavirové pandemií rostou zisky z prodejů 5G modelů i jejich samotný podíl mezi zařízeními dodanými na světové trhy.

Analytická agentura Counterpoint dále uvedla, že 5G telefony dominují v prémiové a střední třídě (chybí už jen v nejnižší třídě). Jejich prodeje tak tvoří 69 procent celosvětových příjmů a jejich dodávky na trh pak dosahují 39 procent celosvětového objemu za dané čtvrtletí.

Raketový růst 5G smartphonů

Trh s chytrými telefony s podporou 5G výrazně nakoplo už uvedení nových iPhonů série 12 s podporou sítí páté generace ve 4. čtvrtletí 2020. To se promítlo i do následujícího čtvrtletí, kdy dodávky chytrých telefonů s podporou 5G vzrostly mezičtvrtletně o sedm procent, přestože celkové dodávky všech smartphonů mezičtvrtletně poklesly o deset procent.

Dodávkám 5G telefonů dále pomohla i společnost Samsung, která uvedla na začátku roku na trh svou řadu top modelů S21. Stejně tak přispěl i další velký výrobce, Xiaomi s řadou Mi 11 rovněž plně podporující 5G.

Společnosti Lenovo, Vivo, Oppo a Realme také evidují růst příjmů i zvýšenou produkci 5G smartphonů. I zde hlavně ve střední a vyšší střední třídě.

Tržby ovládl Apple

Nejvyšší tržby z 5G telefonů každopádně získal v prvním čtvrtletí Apple. Následoval Samsung a na třetím místě se umístil Huawei. A to i přesto, že se do statistik již nepočítá jeho bývalá podznačka Honor.

Z hlediska regionů je Čína stále tím největším hráčem co se 5G mobilů týče. Platí to z pohledu tržeb, ale i celkového počtu prodaných 5G smartphonů. Vděčí za to zejména širší nabídce ve střední třídě. 

5G bylo přitom ještě donedávna výsadou segmentu top modelů. Nynějším úkolem výrobců je přesvědčit zákazníky střední a nižší střední třídy, kteří zpravidla řeší cenu telefonu, aby přijali podporu 5G jako nedílnou součást výbavy. Výrobci totiž ještě stále nabízí levnější 4G varianty různých modelů, což se může jevit jako výhodnější koupě.

Obzvláště pak v lokalitách, které ještě nedisponují kvalitním 5G pokrytím.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *