Obávaná varianta delta: proč se ji tak daří?

Varianta delta viru SARS-CoV-2 se od svého prvního výskytu v Indii na konci roku 2020 stala dominantní variantou ve velké části světa. Vědci nyní možná vědí, proč je delta tak úspěšná.

Ve zkratce se varianta delta, jinak označovaná také jako linie B.1.617.2, snadněji šíří. Lidé, kteří se jí nakazili, produkují mnohem více viru než lidé nakažení původní verzí SARS-CoV-2, což velmi usnadňuje její šíření.

Podle současných odhadů by varianta delta mohla být více než dvakrát přenosnější než původní kmen SARS-CoV-2.

Varianta delta pod dohledem vědců

Aby zjistil, proč tomu tak je, sledoval epidemiolog Jing Lu z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí provincie Guangdong v čínském Kantonu se svými kolegy 62 lidí, kteří byli po expozici covid-19 v karanténě. A kteří byli jedněmi z prvních lidí v pevninské Číně, kteří se delta variantou nakazili.

Tým zjišťoval virovou nálož účastníků studie. V podstatě se tedy snažili zjistit hustoto virových částic v odebraném vzorku a z ní odhadnout celkové množství viru v těle. Měření prováděli každý den v průběhu infekce, aby zjistili, jak se množství viru postupně mění.

Výzkumníci pak porovnali průběh infekce účastníků s průběhem infekce 63 lidí, kteří se v roce 2020 nakazili původním virem SARS-CoV-2. Tedy „originální variantou“.

U nakažených delta variantou (červeně) nastupuje infekce rychleji než u původní varianty (modře). (data Baisheng Li et al.)
Varianta delta (červeně) nastupuje rychleji než původní varianty (modře). (data Baisheng Li et al.)

V preprintu zveřejněném 12. července vědci uvádějí, že virus byl u lidí s variantou delta poprvé detekován čtyři dny po expozici. S původním kmenem to přitom bylo dní šest. To naznačuje, že delta se začíná replikovat v těle výrazně rychleji.

Studie potvrzuje i to, že v den, kdy byl virus poprvé detekován, bylo u lidí nakažených delta variantou viru v těle již podstatně víc. Virová nálož byla v daný den 1260krát vyšší než u lidí nakažených původním kmenem. Nákaza tedy nastoupila rychleji a byla prudší.

Dává to smysl

Kombinace vysokého počtu virů a krátké inkubační doby smysluplně vysvětluje, proč by se varianta mohla šířit rychleji, řekl pro vědecký časopis Nature epidemiolog Benjamin Cowling z Hongkongské univerzity. Samotné množství viru v dýchacích cestách znamená, že nakažený pravděpodobně nakazí více lidí a že lidé mohou začít šířit virus dříve poté, co se nakazí.

Krátká inkubační doba ztěžuje vysledování kontaktů v zemích, jako je Čína, která systematicky sleduje kontakty každé nakažené osoby a vyžaduje jejich karanténu. „Když se to všechno sečte, je opravdu obtížné deltu zastavit,“ říká Cowling.

Genetička Emma Hodcroftová z univerzity ve švýcarském Bernu souhlasí, že pozorování dává smysl. Ona i Cowling předpokládají, že odhady přesného rozdílu ve virové náloži mezi deltou a původním kmenem se budou pravděpodobně měnit s tím, jak bude virus studovat více vědců v různých populacích.

Varianta delta zůstává neznámou

Řada dalších otázek týkajících se varianty delta zůstává nezodpovězena, případně na ně nemáme alespoň jasnou a přesvědčivou odpověď. Stále není třeba jasné, zda je pravděpodobnější, že způsobí závažné onemocnění než původní kmen. A jak dobře se dokáže vyhnout imunitnímu systému.

Hodcroft očekává, že některé z těchto informací se objeví, až se vědci podrobněji zaměří na širší a rozmanitější populace lidí nakažených delta a dalšími variantami.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *