O2 pokrytí signálem 5G

O2 pokračuje v pokrývání signálem 5G. Do konce června v 60 městech Česka

Operátor O2 oznámil pokroky v pokrývání signálem 5G. Do konce června pokryje 60 českých měst, ale jeho strategie je jiná. Dává důraz na výměnu technologií za úspornější a modernější.

I proto jeho plán říká, že celé Česko signálem 5G pokryje do tří let, Praha pak bude mít kompletní pokrytí do konce příštího března. Je to největší modernizace hardwaru v historii operátora. Probíhá ve spolupráci se společností Cetin a hlavním dodavatelem infrastrukturních prvků Ericssonem. Ale dílčích dodavatelů je samozřejmě mnohem víc.

Dva různé přístupy pokrývání signálem 5G

Mnoho operátorů při nasazování 5G využívá současnou infrastrukturu, pokud je to samozřejmě možné. A to včetně frekvencí, které byly dříve používané pro jiné technologie. Tak bude postupovat i operátor O2, ale je to minoritní záležitost především tam, kam se v rámci velké obnovy infrastruktury dostane až později. Přesto je nutné na těchto místech signál 5G nasadit.

Kompletní přestavbu sítě zahájil na jaře letošního roku ve dvou oblastech: pražských Stodůlkách a v Říčanech nedaleko jižního okraje Prahy. V obou oblastech se jedná zhruba o třicet základnových stanic. Pokračovat bude v Praze a okolí, ve druhé polovině roku pak i v několika oblastech na Moravě.

Operátor nasazuje nové technologie, které jsou energeticky úspornější, zabírají mnohem méně místa a třeba v případě antén se i výrazně sníží jejich počet na základnové stanici.

Nové multifrekvenční antény

Nové antény jsou totiž multifrekvenční. Umožní tak současně využívat všechna frekvenční pásma, která má O2 k dispozici, a flexibilně s nimi pracovat pro 4G i 5G. Díky vypnutí sítí třetí generace se zároveň uvolní frekvence pro vysokorychlostní datové služby, což umožní nasadit 5G technologie v celoplošné vrstvě 1800 MHz a vysokokapacitní vrstvě 3,7 GHz.

„Mít na střeše či vysílači velké množství antén je dlouhodobě neúnosné a bez náročnějších stavebních úprav ani nelze další zařízení přidávat. Místo samostatných zařízení pro každou frekvenci budeme nově využívat takzvané multibandové antény. Ty zvládnou obsloužit více frekvenčních pásem najednou,“ vysvětluje Jan Hruška, technický ředitel O2.

Kompletní výměna (tzv. swap) radiové techniky na jednom vysílači zabere od prvotní fáze plánování až po konečné vyladění sítě přibližně tři měsíce.

Z konkurentů je zatím nejdál při pokrývání signálem 5G Vodafone. Ten již od začátku roku pokrývá zhruba pětinu populace České republiky. S ohledem na to, že všichni operátoři již dávno mají přidělené kmitočty z aukce 5G, tak by pokrývání mělo postupovat poměrně rychle. Záleží na strategii operátora.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *