O2 spouští Smart Cities na síti 5G v Plzni a Bílině

Operátor ukazuje praktické využití 5G. Hlídá bezpečnost ve městech

Operátor O2 implementuje koncept Smart Cities ve městech, která jsou zařazená v pilotním projektu pokrývání signálem 5G. Pilotní projekty zavádění 5G sítí postupně realizuje Bílina, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň i Ústí nad Labem. V Plzni a Bílině myslí zejména na bezpečnost obyvatel.

Plzeňský integrovaný záchranný systém používá drony. Pomocí sítí 5G bude možné v reálném čase přenášet obraz do krizových štábů hasičů, záchranářů a policie. V Bílině pak kamerový a senzorický systém dokáže sám rozpoznat nebezpečí, respektive v reálném čase monitorovat pohyb osob nebo automobilů. Vše opět běží přes mobilní síť 5. generace.

S vedením měst na tom společně pracují Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj a technologický partner společnost O2 Czech Republic.

„Jde o propojení, které bude přinášet všem přidanou hodnotu ve formě úspor, času i peněz. Bez této přidané hodnoty nemá smysl ani digitalizace,“  říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „Bílina je ukázkovým městem, jak využívat sítě nové generace pro bezpečnost občanů. Věřím, že tento projekt bude inspirací i pro další česká města.“

Významným přínosem využití nové technologie 5G sítí v oblasti bezpečnosti občanů bude také nasazení bezpilotních letounů – dronů, jako součást integrovaného záchranného sytému. Například velitel zásahu by v případě požáru mohl využít 3D model budovy , což by v konečném důsledku vedlo k lepší orientaci, efektivnějšímu rozhodování, ochraně lidských životů a snížení škod na majetku.

V Plzni je první lokalitou Petrohrad, v Bílině centrální a jižní část města a sídliště Za Chlumem. O2 spouští v obou městech plnohodnotnou mobilní síť 5G ve frekvenčním pásmu 3,7 GHz (tzv. C-band). Síť v Plzni a Bílině bude sloužit nejen pro další aktivity v rámci projektu, ale bude současně i veřejně dostupná pro obyvatele a návštěvníky města.

Sdílejte článek

1 komentář u “Operátor ukazuje praktické využití 5G. Hlídá bezpečnost ve městech”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *