Delta je riziko. Ale obavy se nemají přehánět, vysvětlují virologové

Takzvaná indická mutace viru SARS-CoV-2, označovaná jako Delta, dělá starosti politikům, epidemiologům i veřejnosti. Mnozí se obávají, že je výrazně nakažlivější a možná i smrtelnější než jakákoli jiná. Byť je obezřetnost na místě, není třeba propadat pesimismu.

Nějaký takový obraz reality chtěli veřejnosti ve svém textu vysvětlit virologové Amy Rosenfeldová a Vincent Racaniello. Jejich teze stojí podle nás za připomenutí, protože sebekriticky uznávají, jak jejich vlastní obor mnohdy nestačí požadavkům rychle se vyvíjející pandemie. A obávají se, že nepochopení rizika, které varianty představují, by mohlo vyvolat zmatek.

Je přitom snadné pochopit, proč Delta vyvolává takovou pozornost. Je spjata s výrazným nárůstem počtu případů i v zemích, které mají dobrý očkovací program a vyšší proočkovanost než Česko. Samotný výskyt takové mutace přitom není nic překvapivého. Jejich výskyt se očekává u každého viru.

Velká část mutací ovlivňuje „fitness“ viru, jeho schopnost se množit a šířit. Některé mutace virus oslabují, některé nemají měřitelný vliv a některé ho posilují. Zdatnější viry ty méně zdatné vytlačují. Delta není první variantou, která v určitých oblastech porazila své předchůdce a konkurenty. Ke stejnému jevu dochází během každé chřipkové sezony a je důvodem, proč některé varianty chřipky mohou kolovat ve větší míře než jiné.

Určit, jaký vliv nějaká mutace má, vyžaduje rozsáhlý laboratorní výzkum. V pandemii ovšem chybí čas, a tak není divu, že první závěry o konkrétní mutaci mohou být často nesprávné. Když se loni v zimě objevila první výrazně odlišná varianta SARS-CoV-2 označovaní jako D614G, někteří vědci se domnívali, že díky změnám v „hrotové“ bílkovině se lépe šíří. Následný výzkum však ukázal, že tomu tak není. Totéž se snadno může opakovat i jindy, upozorňují Rosenfeldová a Racaniello.

Rozšířená Delta

Dnes se z nezbytnosti závěry o infekčnosti variant zakládají především na tom, jak je varianta rozšířená. Na první pohled se zdá logické, že pokud varianty tvoří velký díl nových infekcí, měla by se přece lépe šířit… Delta přitom je nyní nejrozšířenější variantou v Indii a Velké Británii – v obou zemích mají na svědomí víc než 90 % nových případů. Ale tak přímočaré to není, připomínají oba vědci.

Skutečnost, že určitá varianta vytlačí jinou, nemusí nutně znamenat, že je „infekčnější“ (a už vůbec ne, že smrtelnější, samozřejmě). Existuje mnoho způsobů, jak může virus mutovat, aby zvýšil svou zdatnost. Velká pozornost se věnuje změnám v bílkovinách hrotu SARS-CoV-2, které umožňují koronaviru napadat buňky, virus ovšem může mutovat i jinak.

Mutanti se mohou snadněji replikovat či se vyhýbat pozornosti imunitního systému. Nebo mohou jednoduše o něco déle vydržet v horních cestách dýchacích. Matematika navíc říká, že stačí malý rozdíl, a jedna varianta druhou vytlačí zcela a úplně – v evoluci takříkajíc „vítěz bere vše“.

Přesně určit, jak dobře se konkrétní virus či jeho varianty přenášejí, je obtížné. Nestačí k tomu jen určit jejich podíl na počtu nových infekcí, připomínají oba virologové.

Mutace koronaviru ovlivníme

Podle nich se ve veřejné debatě zapomíná na to, jak velkou roli hrají v šíření viru změny chování lidí a další možná opatření. Tedy nejen dodržování epidemiologicky rozumného chování a postupů, ale také co nejrychlejší a nejúplnější očkování.

Obrovské počty nakažených v Indii, Nigérii a na dalších místech nejsou nutně způsobeny konkrétní variantou, ale z velké části nedodržováním opatření, hustým zalidněním a špatnou zdravotnickou infrastrukturou. Pokud se lidé nacházejí v situacích, kdy se velmi snadno mohou koronavirem nakazit, je velmi pravděpodobné, že se nakazí variantou s nejvyšší „fitness“ v dané oblasti. A tou je teď na mnoha místech světa Delta.

Ale to nemění nic na tom, jak se viru můžeme bránit. Kromě opatření máme k dispozici i vakcíny, které dobře chrání i proti variantám, včetně Delty. Jistě, nemusí vždy zabránit infekcím, ale výrazně snižují rizika vážných zdravotních problémů. Lidé, kteří nejsou očkováni, jsou vystaveni velkému riziku infekce a poškození jakoukoli variantou koronaviru.

Je jasné, že v pandemii, chtějí lidé hned vědět, co daná mutace způsobí. Ale najít přesnou odpověď může snadno trvat roky, upozorňují Rosenfeldová a Racaniello. Ale my na ně nemusíme čekat: již nyní máme k dispozici vakcíny, které tuto pandemii mohou úspěšně ukončit.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *