Mutace koronaviru (ilustrační foto)

Mutace koronaviru se stále mění. Má smysl se očkovat?

Britská, indická, jihoafrická… Mutace koronaviru se stále mění a v mnohých tak budí obavu, zda má očkování vůbec smysl. Velmi krátce: má. A to právě z toho důvodu, abychom dalším nebezpečným mutacím zabránili.

Ta zákonitost je vlastně docela jednoduchá: čím víc lidí naočkujeme, tím méně bude mít virus prostoru se měnit. Co možná nejrychlejší a nejširší vakcinace populace tak může pomoci omezit nejen cirkulaci viru, ale i snížit jeho schopnost mutovat.

Když tento nemrtvý organismus nemá „živnou půdu“, tuhle schopnost ztrácí. Čím méně lidí tedy bude novým typem koronaviru nakaženo, čím méně nositelů a „hostitelů“ bude mít, tím méně času a síly bude mít i na svou přeměnu.

Mutace virů je přitom zcela přirozená; snaží se skrze ně tak nějak „přežít“. Podobně mutuje například i klasická chřipka, pro níž se každoročně přizpůsobují vakcíny dle dominantního kmene viru.

Mutace koronaviru a očkování

S podobným postupem ostatně počítají i výrobci aktuálně užívaných vakcín. Jejich cílem je sice navodit co nejširší imunitní odpověď a očekává se, že budou účinné i proti zaznamenaným mutacím, nelze však zcela vyloučit, že se to v budoucnu nezmění.

Otevřeně řečeno: Je možné, že se někde, kde se viru bude mimořádně dařit, nějaká mutace koronaviru, která naši imunitu znovu obejde, skutečně objeví. Výrobci vakcín i odborníci na to nicméně myslí.

Už nyní jsou tak připraveny postupy, jak na případné nové mutace koronaviru rychle reagovat. Jak rychle upravit očkovací látky, aby byly opět účinné. Důležité však je především to, abychom snížili pravděpodobnost jejich vzniku. A tomu může pomoci právě dostatečně široké očkování.

Myšlenka, že se nemá smysl očkovat, protože mutace koronaviru nás stejně předběhnou, je tedy od základu špatně. Očkovat se smysl naopak má, abychom viru v podobných změnách zabránili, či je maximálně omezili.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *