Částice viru SARS-CoV-2 opouští napadenou buňku

Jak skončí epidemie koronaviru? Virus tu s námi zůstane, shodují se vědci

Ptáte se, jak skončí epidemie koronaviru? Nový koronavirus SARS-CoV-2 s námi zůstane. To je podle průzkumu mezi cca 120 odborníky z celého světa nejpravděpodobnější výsledek. Celkový dopad na lidstvo, tedy úmrtí, počet onemocnění i na zátěž zdravotnických systémů, bude výrazně nižší.

Zhruba 90 procent odborníků se v průzkumu slavného vědeckého časopisu Nature shodlo, že koronavirus SARS-Cov-2 pravděpodobně nebo velmi pravděpodobně bude obíhat světem i v příštích letech. Lokálně může být vymýcen, celosvětově ovšem ne.

Jak pravděpodobné podle Vás je, že vius SARS-CoV-2 se stane endemickým? (Tedy že bude přítomný v populaci i do budoucna?) Průzkumu se zůčastnilo 119 imunologů, epidemiologů a odborníků na infekční choroby z 23 zemí. V důsledku zaokrouhlování nedává výsledek dohromady 100 procent
Průzkumu se zůčastnilo 119 imunologů, epidemiologů a odborníků na infekční choroby z 23 zemí. V důsledku zaokrouhlování nedává výsledek dohromady 100 procent. (Zdroj: Nature)

Co se tedy změní? A jak epidemie skončí? V současné chvíli je covid-19 stále v pandemické fázi. Infekcí je stále hodně, v řadě oblastí jich stále přibývá a velká část lidstva je stále k infekci náchylná. V endemické fázi by se měl počet infekcí ustálit na meziročně zhruba stejné hodnotě s občasným výskytem ohnisek či epidemií. Například v oblastech, kde významná část obyvatel nebude chráněna. Nebo v důsledku výskytu nějaké nové varianty.

To tedy znamená, že se covid-19 podaří z některých zemí zcela vymýtit. Stále však hrozí riziko zavlečení z míst, kde nejsou lidé očkováni. Úplná eliminace viru je nepravděpodobná. I proto, že SARS-CoV-2 dokáže infikovat některé zvířecí druhy, které žijí s člověkem v blízkém kontaktu.

Jak pravděpodobné podle Vás je, že virus SARS-CoV-2 by mohl být eliminován z některých částí světa? Průzkumu se zůčastnilo 119 imunologů, epidemiologů a odborníků na infekční choroby z 23 zemí. V důsledku zaokrouhlování nedává výsledek dohromady 100 procent
Průzkumu se zůčastnilo 119 imunologů, epidemiologů a odborníků na infekční choroby z 23 zemí. V důsledku zaokrouhlování nedává výsledek dohromady 100 procent

Závěry to nejsou nečekané. Takový scénář byl vždy možný. V současné chvíli je ho ovšem možné považovat za téměř jistý.

Vakcíny chrání

Současné vakcíny velmi dobře chrání před onemocnění a zřejmě omezují do značné míry i přenos viru. Zřejmě ale nebudou poskytovat doživotní ochranu před infekcí. Mohou jim také do jisté míry unikat některé nové varianty viru. Ostatně 70 procent vědců se ve stejném průzkumu domnívá, že mutace viru přispějí k tomu, aby nadále cirkuloval.

Vývoj pandemie a narůstající znalosti o viru tedy většinu odborníků vedou k závěru, že SARS-CoV-2 čeká podobný osud jako zbylé čtyři hojně se vyskytující lidské koronaviry – OC43, 229E, NL63 a HKU1. A byť to bude zřejmě ještě nějakou dobu trvat (roky, možná desetiletí), stejně jako ony se stane pro lidstvo stejně málo nebezpečný.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *