Očkování nabralo rychlý spád

Očkování nabralo rychlý spád. Za měsíc je rozdíl obrovský

Letos jsme přinesli dva přehledy očkování proti onemocnění covid-19. Nyní zde máme přehled třetí a pokrok je významný. Očkování nabralo rychlý spád, přesto v rámci Evropské unie patří Česko do podprůměru.

Před koncem ledna připadalo 1,8 vyočkované dávky na 100 obyvatel a zhruba před měsícem, tedy začátkem dubna, to bylo v Česku 16 podaných dávek na 100 obyvatel. Aktuálně to je už téměř 39 dávek na 100 obyvatel.

V lednu měly nárok na očkování především zdravotníci, v dubnu pak lidé na 65 let. Dnes už je spuštěná registrace i pro starší 40 let.

Očkování nabralo rychlý spád

Z těchto čísel je patrné, že očkování nabralo rychlost. Je to primárně tím, že je již dostatek vakcín, jejichž dodávky byly do dubna často výrazně krácené. Od června by jich mělo být ještě víc, takže je reálné, že kdo bude chtít (a to bez omezení věku, pro dospělé od 18 let samozřejmě), měl by dostat první dávku nejpozději červenci či na začátku srpna.

Od 17. května se k registraci mohou hlásit lidé nad 40 let věku, pro mladší, a to zřejmě už bez dalšího rozdělení podle věkových skupin, by se pak registrace měly otevřít od 1. června. Možná i dříve.

Ona statistika udává počet jednotlivých dávek na 100 obyvatel, tedy nerozlišuje první a druhé dávky. Takže zatím rozhodně není naočkováno téměř 40 procent populace, jak by se mohlo zkresleně na první pohled zdát.

To by platilo, zhruba, pokud by číslo udávalo okolo 170 dávek na 100 obyvatel. Je nutné odečíst děti a mládež, lidi, kteří se očkovat nemohou, a samozřejmě i ty, co se očkovat nechtějí.

K ideálu máme ještě daleko

V ideálním případě by bylo potřeba dostat se na čísla okolo 140 dávek na 100 obyvatel. A toho zatím nedosáhla žádná země na světě včetně premiantského Izraele.

I v Česku to bude ještě nějaký čas trvat, je nutné počítat s tím, že mezi jednotlivými dávkami je aktuálně rozestup 42 dnů místo původních tří týdnů. To znamená, že ten, kdo dostane první dávku v červenci, může druhou dostat až po prázdninách v září.

Pokud namítnete, že jsou zde i vakcíny s pouze jednou dávkou, tak jistě máte pravdu. V praxi to je zatím jediná vakcína Johnson & Johnson a její podíl na „trhu“ je prozatím zcela minimální. V uvedených statistikách je tedy rovněž zanedbatelný.

V rámci Evropy nepatří Česko na špičku, aktuálně je ve spodní třetině žebříčku. Premianty jsou Velká Británie, Malta, Maďarsko, Island nebo Srbsko, kde se již vyočkovalo 60 až 90 dávek na 100 obyvatel. Většina zemí je v průměru, což znamená 35 až 45 dávek na 100 obyvatel.

Mají vlastní vakcíny, ale v očkování zaostávají

Nejméně se testuje v zemích mimo Evropskou unii. Z té je na tom nejhůř Bulharsko s 16 dávkami na 100 obyvatel. Téměř se neočkuje na Ukrajině, v Kosovu, Moldavsku či Bělorusku. Tam se zatím aplikovalo od dvou do pěti dávek na 100 obyvatel. Situace je tam tedy podobná jako v Česku někdy na začátku února.

Z celosvětového hlediska překvapí velmi nízká míra počtu podaných vakcín v Asii a Oceánii. Třeba v Jižní Koreji je to pouze devět dávek na sto obyvatel, v Japonsku dokonce jen 4,5 dávky.

Málo se očkuje i v zemích, kde mají vlastní vakcíny, tedy v Rusku, Indii a Číně. V Rusku je to 16 dávek, v Indii 14 dávek a v Číně 27 dávek na sto obyvatel. Nutno dodat, že jsou to země lidnaté, ale to USA také a tam už dokázali podat 80 dávek na 100 obyvatel.

Málo se očkuje i na Novém Zélandu a v Austrálii. Důvod však neznáme.

Očkování nabralo rychlý spád, ale vyhráno zatím ještě určitě není. Ale naděje tu je, stejně jako s lepšící se celkovou situací. Na to má vliv jak zvýšené očkování, tak i částečná promořenost obyvatel.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *