Očkování v Brazílii ( Matheus Britto/Prefeitura Municipal do Jaboatão dos Guararapes)

I málo účinná vakcína stačí, ukázal tajný brazilský experiment

Malé příměstské městečko obklopené poli cukrové třtiny v jihovýchodní Brazílii ukázalo světu, že i málo účinná vakcína stačí. I když měla užitá látka v některých klinických studiích nízkou účinnost, dokázala v jedné z nejvíce postižených zemí pandemií covid-19 virus výrazně potlačit.

V rámci neobvyklého experimentu, jehož cílem bylo sledovat skutečnou účinnost čínské vakcíny CoronaVac proti onemocnění covid-19, dostali téměř všichni dospělí obyvatelé města Serrana ve státě São Paulo mezi únorem a dubnem dvě požadované dávky. A to dlouho před tím, než by většina z nich jinak měla na vakcínu nárok.

Výsledky byly jasné. Počet symptomatických případů nemoci covid-19 klesl od začátku hromadného očkování o 80 %, počet souvisejících hospitalizací se snížil o 86 % a počet úmrtí prudce klesl o 95 %. Informoval o tom výzkumný tým, který měl experiment na starosti.

Málo účinná vakcína, ale důležitá

V 15 dalších městech v okolí byl ve stejné době trend zcela opačný: počty případů pouze stoupaly. “Serrana je nyní oázou,” komentoval vývoj pro vědecký časopis Science Ricardo Palacios, epidemiolog z Butantanova institutu. Tedy státního výzkumného centra, které v Brazílii danou – ves rovnání s konkurencí málo účinnou – vakcínu licenčně vyrábí.

Právě proto je experiment pro zemi důležitý. Výsledku bylo dosaženo s čínskou vakcínou CoronaVac, která v Brazílii tvoří 80 % všech podaných dávek. Ohledně účinnosti tohoto přípravku, který ke stimulaci imunity využívá inaktivovanou kopii viru SARS-CoV-2, přitom panovaly obavy. 

Klinické studie provedené v několika zemích přinesly různé hodnoty účinnosti a potvrdily, že je to málo účinná vakcína. Nejnižší hodnoty bylo dosaženo právě v Brazílii, a to 50 procent. To je mimochodem hranice stanovená Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro nouzové použití vakcíny covid-19.

Následné studie v Brazílii, které se snažily posoudit skutečnou účinnost vakcíny, ukázaly podobnou úroveň ochrany. Dobrou zprávou je, že město ochránila proti variantě SARS-CoV-2 označované dříve jako P1, podle nové nomenklatury WHO známá jako gamma.

Tajný pokus

Experiment s hromadným očkováním v Serraně byl pojmenován Projekt S – nikoliv podle města, ale jako „tajný“ (“secret”). Plány byly zpočátku utajovány, aby se zabránilo masové migraci do města.

Když pokus začal, byl nakažen každý dvacátý obyvatel Serrany a více než 25 % bylo virem infikováno již někdy předtím. Město se stalo vhodným místem pro testování kvůli vysokému počtu případů, své velikosti (má jen něco málo přes 45 000 obyvatel) a díky tomu, že se nachází v blízkosti kampusu univerzity v São Paulu.

Tým asi 15 výzkumníků, podporovaný místními úřady a zdravotníky, nejprve provedl podrobné sčítání lidu. Poté rozdělili Serranu na 25 sekcí, které představovaly jakési „mikrokosmy“. Byli to například sousedé, nebo skupinu lidí nakupujících ve stejných obchodech.

Očkování pak probíhalo primárně po těchto skupinách. Ale protože ty nebyly příliš veliké, vždy se očkovalo několik těchto „mikrokosmů“ najednou tak, aby za měsíc byli všichni účastníci experimentu naočkováni.

Druhá dávka byla podávána čtyři týdny po první. Očkování se mohli zúčastnit pouze obyvatelé starší 18 let, kteří netrpěli chronickým onemocněním a nebyli těhotní. Po osmi týdnech dostalo dvě očkovací dávky 96 % z nich, celkem asi 27 tisíc lidí.

I málo účinná vakcína pomáhá

Přestože město nebylo nikdy uzavřeno ani izolováno od sousedních měst, výzkumníci tvrdí, že začali pozorovat snížení přenosu téměř okamžitě poté, co první skupina dostala druhou dávku. V době, kdy třetí skupina obdržela druhou dávku a kdy bylo očkováno přibližně 75 % způsobilé populace, byla epidemie de facto pod kontrolou.

Vědci se domnívají, že očkovací kampaň v kombinaci s předchozími infekcemi obyvatelstva mohla přivést město do stavu „kolektivní imunity“. V takové situaci virus jen obtížně hledá nové lidi, které by nakazil, a řetězce nákazy by se měly rychle zastavovat. 

Hranice kolektivní imunity je sice na papíře jednoduše vypočitatelná, ve skutečnosti je ovšem neostrá. V každém případě již 14. den po posledním očkování byly mezi očkovanými osobami zaznamenány pouze dva případy onemocnění a žádné úmrtí.

„Bylo to úžasné,“ říká Palacios. Počet případů covid-19, hospitalizací a úmrtí prudce klesl také mezi dětmi a dospívajícími, z nichž nikdo vakcínu nedostal. Nebyly hlášeny ani žádné závažné vedlejší účinky.

Nutné potvrdit

Tým tvrdí, že výsledky budou brzy předloženy k publikaci v odborném časopise a možná ještě předtím zveřejní takzvaný preprint. Čím dříve, tím lépe, protože k nezávislému posouzení výsledku experimentu bude zapotřebí podstatně více údajů.

Výzkumný tým plánuje sledovat obyvatele Serrany až po dobu jednoho roku, aby zjistil, zda jejich imunita neochabuje. Pokud k tomu dojde rychle, ukončení pandemie pomocí CoronaVacu by mohlo být obtížné. Brazílie by pravděpodobně musela začít dávat “booster” injekce ještě předtím, než by plně očkovala celou populaci.

Brazílie má druhé nejvyšší počty úmrtí na epidemii covid-19 na světě, oficiálně více než 461 000 úmrtí, tedy méně než Spojené státy, ale více než Indie. Brazilská očkovací kampaň, která se kvůli nedostatečným zásobám vakcíny rozjíždí pomalu, se stále zaměřuje jen na starší osoby a pacienty s komorbiditami. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo pouze 15 % populace.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “I málo účinná vakcína stačí, ukázal tajný brazilský experiment”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *