Velikost dávek vakcíny

Velikost dávek vakcíny by se mohla zmenšit, pomohlo by to celému světu

I očkování čtvrtinovou dávkou vakcíny vede podle vědců k dostatečnému počtu protilátek zaměřených proti novému koronaviru. Výsledky zkoumání naznačují, že by mohlo být možné podávat menší dávky. Tím by se efektivněji využilo omezených zásob a urychlilo se celosvětové očkování.

Od roku 2016 se díky podobné strategii snižování množství očkovací látky v dávce podařilo proti žluté zimnici očkovat miliony lidí v Africe a Jižní Americe. V případě onemocnění covid-19 však podobný přístup vyzkoušen nebyl. A to navzdory nedostatku vakcín ve velké části chudých zemí.

„Je tu extrémně silná tendence zachovat statut quo, a stojí nás to životy,“ řekl pro časopis Nature Alex Tabarrok, ekonom z George Mason University ve Fairfaxu ve Virginii. „Kdybychom tohle dělali od ledna, mohli jsme naočkovat o desítky, možná stovky milionů lidí víc.“

Velikost dávek vakcíny: která je ta správná?

V první klinické studii mRNA vakcíny společnosti Moderna obdrželi účastníci studie jednu ze tří dávek: 25, 100 nebo 250 mikrogramů. Nejvyšší dávka se ukázala jako příliš toxická. zatímco nízká dávka vyvolala nejslabší imunitní odpověď. Zdálo se, že střední dávka nabízí nejlepší rovnováhu. Vyvolala silnou imunitu a měla přijatelné vedlejší účinky.

Právě stomikrogramová dávka byla nakonec schválena pro masové užití v desítkách zemí. Vědci společnosti Moderna však později ukázali, že poloviční dávka se zdá být z hlediska stimulace imunitní ochrany stejně dobrá jako tato dávka standardní.

Ve snaze zjistit, zda může ochranu poskytnout i nižší velikost dávek vakcíny, analyzovali nyní výzkumníci krev 35 účastníků z původní studie vakcíny Moderna. Každý z nich dostal dvě 25mikrogramové injekce vakcíny s odstupem 28 dní.

Šest měsíců po druhém očkování měli téměř všichni z 35 účastníků tzv. neutralizační protilátky, které brání viru infikovat buňky. Vědci to uvedli v předběžných závěrech, takzvaném preprintu, zveřejněném 5. července.

Krev účastníků také obsahovala armádu různých T-lymfocytů, a to jak „zabijáckých“ buněk, které mohou ničit infikované buňky, tak různých „pomocných“ buněk, které pomáhají zlepšovat imunitní obranu nepřímo.

V obou případech byly zaznamenaní hodnoty podobné jako u lidí, kteří podělali onemocnění covid-19. I nižší velikost dávek vakcíny tak vyvolala dostatečnou imunitní reakci.

Corine Geurts van Kesselová, klinická viroložka z Erasmus University Medical Center v nizozemském Rotterdamu, která se na studii nepodílela, souhlasí. Pro časopis Nature řekla: „Je to velmi dobrá zpráva, dokonce i nízká dávka může docela obstojně připravit imunitní systém.“

Změní se velikost dávek vakcíny?

Vědecká komunita se neshodne, jak by se mělo v současné situaci postupovat dál. Část odborné veřejnosti, včetně několika autorů této nové studie, by raději provedli velké klinické studie, které by potvrdily účinnost snížených dávek vakcíny ještě předtím, než se takový režim uchytí plošně.

Jedna taková studie právě probíhá: belgická studie zkoumá účinnost očkování po podání nižší velikosti dávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech, Jejich účinnost pak porovnává se standardní dávkou.

Ne všichni souhlasí. Sarah Cobeyová, výzkumnice v oblasti infekčních chorob na Chicagské univerzitě v Illinois je spoluautorka komentáře z 5. července v časopise Nature Medicine, který podporuje „dělení“ dávek bez časově náročného sběru dat.

„Neměli bychom čekat tak dlouho,“ řekla pro Nature: „Lidé umírají a my máme historické precedensy, podle kterých v situacích, kdy jde o lidské životy, se můžeme řídit dobře podloženými odhady.“

Lepší teď než pak

I kdyby imunitní reakce vyvolaná nízkou dávkou byla proti středně velké dávce dostatečně účinná proti SARS-CoV-2, stále by se mohlo vyplatit podávat čtvrt dávky. Minimálně by to urychlilo tempo očkování po celém světě. Tvrdí to na konci června zveřejněná studie, mezi jejímiž autory je i již zmíněný Alex Tabarrok.

Podle jejich modelu (zatím nerecenzovaného) by tento přístup snížil počty úmrtí účinněji než současný přístup. Velmi zjednodušeně řečeno říká, že částečná dávka je teď pro neočkovaného přínosnější než plná dávka za rok.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *