Účinnost vakcín

Účinnost vakcín je vysoká. Nevěřte všemu, co kde čtete

Často opakované dezinformace napadají účinnost vakcín proti covid-19. Podívejme se proto, za pomoci veřejně dostupných dat, jak přesně jsou ve skutečnosti účinné. Ve zkratce by se dalo říci, že publikovaná data jasně ukazují, že vakcíny proti nemoci covid-19 jsou vysoce účinné.

Účinnost vakcín se udává v procentech. Co si však máme představit pod tím, když čteme nebo slyšíme, že vakcína má účinnost 95 %? V první řadě je třeba zdůraznit, že to neznamená, že ochrání 95 % očkovaných. Ochrání jich totiž mnohonásobně více.

Účinnost vakcíny 95 % udává, že propuknutí onemocnění covid-19 po vakcinaci je o 95 % nižší než bez očkování. Jinak řečeno, v populaci, kde by bez očkování onemocnělo covid-19 celkem tisíc lidí, po očkování by jich onemocnělo jen 50.

V dosud publikovaných klinických studiích, kterých se zúčastnilo více, než 164 000 dobrovolníků z celého světa, vyšla účinnost různých vakcín v rozmezí 66 až 95 %.

„Data jednoznačně ukazují, že očkování má smysl. Za jeho odmítáním bývá strach, který ale mnohdy způsobuje jen nedostatek informací,“ říká šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Účinnost vakcín je ověřená

Díky tomu, že byly různé vakcíny testovány v různých státech, různých věkových skupinách, v různém čase a nestejných podmínkách, lze z dostupných dat vyvodit, že jsou schopny snížit výskyt nemoci covid-19 třikrát až dvacetkrát.

Tyto výsledky byly dosaženy v podmínkách klinických studií, které mohou, ale nemusejí věrně odrážet situaci v reálném světě. K dispozici jsou však již přesné výsledky očkování v Izraeli, které zahrnují více, než 1 190 000 obyvatel, tedy dostatečně velkou skupinu (polovinu očkovaných, polovinu neočkovaných).

Výsledky ukazují, že v reálné praxi je účinnost vakcíny 92 %, což potvrzuje závěry klinických studií. Očkování tedy v Izraeli snížilo riziko onemocnění covid-19 a také riziko jeho těžkého průběhu nemoci více než dvanáctkrát.

„Mysleme na to, že vakcínami proti covid-19 se očkuje obrovské množství lidí na celém světě. Máme tedy k dispozici nebývalé množství dat, která by se u jiných, méně frekventovaných vakcín, sbírala po daleko delší dobu. Pokud by tedy s některou z vakcín bylo něco v nepořádku, dozvíme se to opravdu velmi rychle,“ doplňuje šéfka SÚKL Storová.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *