Vakcína brání přenosu, ukázala nová studie

Kolektivní imunita. Jak a kdy jí dokážeme dosáhnout?

Takzvaná kolektivní imunita, tedy stav, kdy ve společnosti významně převáží lidé chránění před novým typem koronaviru, by měla pomoci virus oslabit až vymýtit. Dosažení tohoto stavu ovšem bude nějakou dobu trvat a není jisté, zda se ho vůbec někdy dosáhnout podaří. Pojďme si říct proč.

Hned na začátek si řekněme, že virus SARS-CoV-2 se zcela jistě nepodaří vymýtit v nějaké blízké budoucnosti. A to ani při rychlém dosažení kolektivní imunity. Tato kolektivní imunita zjednodušeně řečeno říká, že před virem je chráněno tolik lidí, že se v populaci nemůže šířit. Velmi brzy narazí na někoho, kdo je imunní a postup se zastaví.

Tímto způsobem jsme byli v posledních desetiletích chránění například proti spalničkám. Byť nemoc stále existuje, i bez zavádění epidemiologických opatření v podstatě nepředstavuje problém. Případy se objevují (či spíše objevovaly) pouze minimálně a nepravidelně.

Kolektivní imunita by znamenala, že SARS-CoV-2 s námi na planetě bude, ale postupně se ho podaří marginalizovat. Tedy vytlačit někam na okraj, kde bude způsobovat infekce jen zcela ojediněle a nebude běžně cirkulovat. Ale můžeme toho dosáhnout?

Kolektivní imunita? Záleží, jak rychlý virus je

Záležet bude na několika okolnostech. My se budeme věnovat otázce (nepřesně řečeno) „nakažlivosti“ nového typu koronaviru. Uvádí se, že za běžných okolností v průměru nakazí dva až tři další lidi. Jinak řečeno, takzvané základní reprodukční číslo viru R0 je někde mezi 2,5-3.

Toto „základní reprodukční číslo“ má udávat, jak rychle by se nákaza šířila v populaci, která je vůči nákaze naivní. Předpokládá se tedy, že se nikdo proti nákaze nechrání, a ta má volný průběh. Více si o této základní epidemiologické variantě můžete přečíst v tomto článku.

Základní reprodukční číslo SARS-CoV-2 ovšem bude vyšší, odhaduje dnes řada epidemiologů. Poměrně hojně citovaný zpětně vytvořený model šíření v Číně dospěl k závěru, že v raných fázích epidemie ve Wu-chanu bylo R0 někde mezi 3,8 až 8,9. Nejpravděpodobnější hodnota je někde kolem 5,7.

Hodnota R0 je přitom pro kolektivní imunitu zásadní. Čím je R0 vyšší, tím větší část obyvatel se musí očkovat. V současnosti většinový názor založený na odhadu R0 na úrovni méně než 3 říká, že kolektivní imunita představuje kolem 70 procent chráněných obyvatel proti přenosu viru.

Pokud by ovšem měly pravdu studie, které R0 kladou výše, musel by se nutně zvýšit i poměr očkovaných. Pokud by R0 bylo 5, muselo by být pro dosažení kolektivní imunity proti přenosu chráněno 80 procent lidí.

Práh kolektivní imunity pro infekce s různým R0 (kredit Matouš Lázňovský, iDnes.cz)
Práh kolektivní imunity pro infekce s různým R0 (kredit Matouš Lázňovský, iDnes.cz)

Úkol by mohly dále zkomplikovat varianty (či mutace), které se objevily během několika posledních měsíců. Problematika je to složitější, než se leckdy ze zpráv zdá. Ne každá úspěšná varianta musí být nutně nakažlivější. Zdá se ovšem, že minimálně některé skutečně mohou mít R0 vyšší než původní virus. A to až o desítky procent.

Pokud je to pravda, mohlo by se R0 SARS-CoV-2 v situaci zcela bez opatření a omezení pohybovat i kolem 8. A v takové variantě by znamenalo, že kolektivní imunita nastane až kolem úrovně 87 procent dokonale chráněných obyvatel.

Vakcíny nejsou jediné: více typů ochrany

Důležité ovšem je i to, jak jsou očkovaní chráněni. Vakcíny obecně řečeno velmi dobře chrání proti vážnému průběhu a nemoci, tady se účinnost u některých pohybuje před 99 procent. Z hlediska kolektivní imunity nehraje roli ochrana před vážným průběhem, ale přenosu. Tedy jak často očkovaní mohou nakazit někoho dalšího.

V tuto chvíli bohužel nemáme úplně přesnou představu o tom, jak dobrou ochranu proti přenosu současné vakcíny poskytují. A to především v delším časovém měřítku. Dosavadní údaje jsou kusé, ale je jasné, že ochrana proti infekci je horší než ochrana pro nemoci.

Zatím bychom mohli na základě výsledků různých vakcín z různých částí světa snad s dávkou opatrnosti říci, že míra ochrany proti infekci se pohybuje někde mezi 70 až 90 procenty. Pokud ovšem bude míra ochrany někde na spodní hranici tohoto rozmezí, kolektivní imunita pravděpodobně nenastane ani při úplné proočkovanosti (včetně dětí). A zcela nemožné jí dosáhnout bude, pokud se potvrdí vyšší reprodukční číslo SARS-CoV-2.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Kolektivní imunita. Jak a kdy jí dokážeme dosáhnout?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *