Očkovací centrum Kladno (foto Jáchym Pešata)

Jak funguje očkování v Česku? Stačí se podívat na tento graf

Jak dobře funguje očkování v Česku? To vám velmi názorně, doslova v živých barvách, může napovědět následující graf.

Ten ukazuje, že navyšování počtu očkovaných je brzy následováno naprosto jasným úbytkem případů a úmrtí ve věkové skupině, ve které očkování probíhalo. Časový odstup je zhruba třítýdenní.

Zhruba po této době jsou i po první dávce vakcíny lidé dobře chráněni i proti samotné infekci (a ještě lépe samozřejmě proti těžkému průběhu, případně úmrtí). Trendy jsou v obou případech prakticky identické – počty případů v dané věkové skupině klesají stejným tempem jako očkování.

Korelace mezi počtem případů a postupem očkování proti covid-19 v různých věkových skupinách v ČR (foto Visualito, data MZ ČR)
Korelace mezi počtem případů a postupem očkování proti covid-19 v různých věkových skupinách v ČR (foto Visualito, data MZ ČR)

Graf ilustrující očkování v Česku je dílem facebookového uživatele Visualito, který, jak jeho vybrané jméno naznačuje, se specializuje právě na zobrazování dat.

Pro jeho pochopení je dobré ještě zdůraznit, že graf zobrazuje jen relativní hodnoty. Jinak řečeno, podíl členů dané věkové skupin na celkovém množství zachycených případů.

Například tedy červená oblast ve spodní části grafu – tedy v dětských věkových skupinách – neznamená, že by se mezi dětmi šířila nějaká nová vlna pandemie. Jen to, že mezi pozitivně testovanými je vyšší relativní podíl dětí než v předchozích měsících.

To souvisí jak s testováním, tak téměř jistě i s tím, že vyšší věkové skupiny jsou z významné části proočkovány.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *