intel

Intel odhalil nový 5G modul, poputuje do notebooků

Další velký výrobce hardwaru se opře do světa 5G, byť v tomto případě zatím jen zlehka. Řeč je o procesorovém gigantovi Intel, který vyvinul vlastní 5G modul. Příští rok jim bude vybavovat notebooky řady výrobců.

Intel v současnosti vyrábí vedle procesorů čipsety nejrůznějších druhů (paměti, wi-fi a bluetooth moduly) a aktuálně prozkoumává také možnost se zapojit do trhu s grafickými kartami. Do své rodiny čipsetů však nyní zařadil Intel i 5G modul pro notebooky, kterým by rád vybavil několik desítek modelů už příští rok.

Modul kompatibilní s M.2 slotem představil Intel na veletrhu Computex 2021 a na vývoji a výrobě se podílí čínská firma MediaTek. Ta je aktuálně jedničkou mezi mobilními procesory a dostupnými mobilními modemy pro 5G. To je už sama o sobě dost zajímavá kombinace firem, která se společnými silami pouští do rozvoje 5G.

5G modul Intel nabízí 4G i 5G připojení

Modul Intel 5G Solution 5000 se vyznačuje podporou 5G i 4G sítí a má zabudovanou elektronickou SIM (eSIM). Rychlost připojení k síti 5G může s tímto modulem dosahovat až 4,7 Gbps (stahování) a 1,25 Gbps (nahrávání). Rychlosti 4G připojení pak může dosahovat až 1,9 Gbps (stahování) a 150 Mbps (nahrávání).

5G modul Intel najdete ve vybraných noteboocích s procesory řady Tiger Lake a Alder Lake. Smlouvu už má intel s výrobci Acer, ASUS, a HP, jejichž notebooky tak budou příští rok chytat 5G signál právě pomocí modulu od Intelu. Modelů má být v první vlně dokonce přes 30, takže bude z čeho vybírat.

Konkurence je dravější

Intel má každopádně znatelnou konkurenci v modulu od Qualcommu. Ten totiž na konci května představil hned dva vlastní 5G moduly pro notebooky, které mají ještě zajímavější parametry. Pojmenoval je Snapdragon X65 a X62 a rovněž se jedná o moduly do slotu M.2. 

Snapdragon X65 bude nabízet ještě výrazně lepší rychlosti přenosu dat, a to až 10 Gbps. Levnější X62 pak nabídne prakticky srovnatelné možnosti, jaké má právě Intel 5G Solution 5000 se svou 4,4 Gbps přenosovou rychlostí na 5G.

Co víc, Qualcomm u svých modulů podporuje technologii sub-6Ghz i mmWave. Intel se oproti tomu musí prozatím spokojit pouze se sub-6Ghz. Na rozdíl od Intelu však Qualcomm neupřesnil, kdy se jeho moduly dostanou do notebooků. Stejnojmenný modem (se stejnými vlastnostmi) však bude od letošního roku zdobit hardware chystaných iPhonů.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *