Čip, který lze implantovat jehlou do těla

Vědci představili čip, který lze implantovat jehlou do těla. Ale 5G nevysílá

Mnoho mýtů a konspiračních teorií okolo očkování a testování na covid-19 varuje před možností implantace čipu při těchto činnostech. Doposud to nebylo možné ani teoreticky. Teď už to možné je. Vědci totiž představili čip, který lze implantovat jehlou do těla. Přesto se vůbec bát nemusíte.

Před několika měsíci jsme rozebírali, zda je možné nepozorovaně pod kůži implantovat čip a zda takový čip může vysílat přes síť 5G.

Výsledkem bylo dvakrát NE. Čipy pro podkožní implantaci sice existují, dokonce si je někdo nechává dávat do těla dobrovolně, ale žádný efekt to prakticky nemá.

A zcela jasně takový čip nemá energii, aby mohl něco vysílat. A už vůbec ne přes sítě 5G.

Čip, který lze implantovat jehlou do těla

Nyní však musíme první NE anulovat. Vědci z Kolumbijské univerzity totiž představili čip, který je tak malý, že se do těla dá implantovat jehlou. A to vše je záměrné.

Čip, který lze implantovat jehlou do těla, je opravdu miniaturní: má objem jedné desetiny milimetru krychlového. To dokazuje úvodní fotografie.

Pokud se tedy bojíte, že se konspirační teorie začínají stávat realitou, tak můžete zůstat v klidu. Jestliže výše zmíněné podkožní čipy nesly nějaké informace, a že jich moc být nemůže, jejich jediným úkolem je, že pomocí RF technologie lze tato data číst.

To je zhruba to samé, jako když přiložíte platební kartu k terminálu. Ti tato komunikace funguje na RF technologii. Jenže jak víte, kartu musíte téměř přiložit, jinak data z ní terminál nepřečte. To je základní bezpečnostní pojistka každé takové aplikace.

Nový miniaturní čip vědců z Kolumbijské univerzity je ovšem tak malý, že ho nelze číst ani přes RF technologii. Brání tomu základní fyzikální zákony, kdy elektromagnetické vlny mají s ohledem na miniaturní čip příliš velkou vlnovou délku. Číst z něj informace tak lze jen pomocí ultrazvuku. Což není technologie, která by byla běžně dostupná. Navíc to ani nelze na dálku.

Budoucnost medicíny

A k čemu je takový čip, který lze implantovat jehlou do těla, vůbec dobrý? Podle vědců může sloužit třeba k monitorování tělesných funkcí nebo vývoji jiných zařízení. Takže je to vlastně prostředek pro moderní digitální medicínu, který může sledovat a ovlivňovat biologické procesy v těle. Konkrétní masové využití zatím k dispozici není, výzkum byl založený primárně na vytvoření samotného čipu.

Zajímavostí je, že čip vyrobila společnost TSMC, tedy významný výrobce polovodičových čipů včetně špičkových procesorů pro mobily. Produkuje aktuálně například čipy Apple A14 Bionic, některé čipy Snapdragon od Qualcommu, nebo procesory pro MediaTek.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *