Covid a těhotenství

Covid a těhotenství. Jak nemoc ovlivňuje matku či plod?

Jak probíhá onemocnění covid-19 u těhotných žen? Covid a těhotenství se podle dostupných informací nijak neliší od jiných skupin pacientů. Klinické projevy jsou převážně mírné, existují ale i výjimky. Podobně pozitivní zprávy plynou i v případě problematiky kojení při onemocnění covid-19.

Ucelený přehled, jak covid-19 působí na těhotné, přinesl Státní zdravotní ústav. S odvoláním na několik studií v něm uvádí, že existují sice zprávy o závažných onemocněních a fatálních následcích, ale převážně jde o projevy mírné. Tedy i s mírným průběhem bez vlivu na plod.

Covid a těhotenství rizika má

Nelze tedy přímo říci, že covid a těhotenství je zcela bez rizika. Četnost vážných komplikací je však natolik nízká, že víc než výzva k obezřetnosti není třeba. Obecně totiž platí, že těhotné ženy jsou oproti běžné populaci náchylnější k respiračním patogenům a tedy i na infekci virem SARS-CoV-2.

Kvůli charakteristickým imunitním reakcím během těhotenství a případným rizikům způsobeným cytokinovou bouří navíc při onemocnění covid-19 mohou mít těhotné s covid-19 závažné průběhy onemocnění.

Závažný průběh onemocnění covid-19 u těhotných je pravděpodobnější u obézních žen, tedy s vyšším body mass indexem. Pokud těhotná žena vážně onemocní, bude také potřebovat intenzivní péči s větší pravděpodobností než žena negravidní. U těhotných žen s onemocněním covid-19 byla rovněž zaznamenána vyšší míra předčasných porodů.

Covid a vliv na plod

Ne zcela jednoznačně probádaná je možnost přenosu nemoci z matky na dítě. Současné důkazy sice nitroděložní přenos mají za nepravděpodobný, ale dat je stále poměrně málo. Z medicínského hlediska by infekce a zánět matky v reakci na covid-19 mohly vyvíjející se plod ovlivnit.

Potvrzen naopak byl takzvaný perinatální přenos, tedy přenos na dítě během průchodu porodními cestami. Přesná cesta přenosu ale není dosud objasněna.

Rovněž u několika vzorků placenty byly hlášeny pozitivní výsledky vyšetření metodou RT-PCR, ale bez následné nebo současné infekce novorozenců.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Covid a těhotenství. Jak nemoc ovlivňuje matku či plod?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *