Proč očkovat mladé

Očkování dětí má zelenou, vakcínu Comirnaty mohou dostat i dvanáctiletí

Dosud zapovězené očkování dětí pod 16 let se postupem času stává realitou. Pomáhají tomu průběžné studie, na základě nichž úřady vakcíny pro děti povolují. Jako první toto razítko dostala vakcína Comirnaty od sdružení firem Pfizer/BioNTech. Další budou následovat.

Registraci vakcíny Cominarty i pro děti ve věku 12 až 15 let oznámil tento týden Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Vakcína byla dosud schválena jen pro použití u dospělých a dospívajících ve věku od 16 let.

Principiálně se na očkování dětí nic nemění, bude stejné pro děti od 12 do 15 let stejně jako pro lidi nad 16 let. Dál se tedy podává ve dvou dávkách do svalu horní části paže, a to s doporučeným třítýdenním odstupem.

„Očkování proti COVID-19 je mimořádně důležité například pro děti, které trpí plicním onemocněním nebo mají poruchu imunity,“ upozorňuje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Očkování dětí je bezpečné

Rozhodnutí CHMP vychází z průběžného hodnocení vakcín, které probíhá prakticky u všech dnes užívaných látek. Bezpečnost a účinnost této vakcíny u dětí byla zkoumána u 2 260 dětí ve věku od 12 do 15 let. Tato studie byla provedena v souladu s pediatrickým výzkumným plánem (PIP), který odsouhlasil Pediatrický výbory EMA (PDCO).

Klinická studie prokázala, že imunitní odpověď na vakcínu v této skupině byla srovnatelná s imunitní odpovědí ve věkové skupině 16 až 25 let (měřeno hladinou protilátek proti SARS- CoV- 2). Účinnost přípravku byla odvozena z údajů u téměř 2000 dětí ve věku od 12 do 15 let, které neměly žádné známky předchozí infekce.

Ty dostaly buď vakcínu, nebo placebo (falešnou injekci), aniž by věděly, která jim byla podána. Z 1 005 dětí, které dostávaly vakcínu, žádné neonemocnělo covid-19 ve srovnání s 16 dětmi z 978, které dostaly placebo. To znamená, že v této studii byla vakcína 100% účinná při prevenci covid-19 (skutečná míra by vzhledem k velikosti vzorku mohla být 75 až 100 %).

Nežádoucí účinky při očkování dětí

Nejčastějšími nežádoucími účinky u očkování dětí ve věku 12 až 15 let jsou podobné jako ty starších 16 let. Patří mezi ně bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, zimnice a horečka. Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepšují se během několika dní.

Výbor CHMP se shodl na tom, že přínosy Comirnaty v této věkové skupině převažují nad riziky. Bezpečnost a účinnost vakcíny u dětí i dospělých bude i nadále pečlivě sledována.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *