Vítejte v Česku, vyplňte formulář

Vypnutí 3G sítí v Česku: poslední zhasne T-Mobile

Česká operátorská jednička T-Mobile oznámila jako poslední z velké trojky termíny definitivního vypnutí 3G sítí v Česku. Stane se tak na konci listopadu letošního roku. Uvolněné frekvence poslouží modernějším technologiím LTE a především 5G.

„Uvolnění frekvence 2100 MHz využívané současnou 3G sítí umožní operátorovi posílit novější technologie LTE a 5G. Obměna zlepší využití radiového spektra a výrazně zvýší dostupné rychlosti pro mobilní data,“ uvedl T-Mobile ve své pondělní tiskové zprávě.

Firma upozorňuje, že naprostá většina zákazníků změnu nezaznamená. Řada lidí už využívá SIM karet a komunikačních přístrojů, které disponují podporou moderních technologií LTE či 5G. Těch, kteří využívají dat přes 3G, je podle firmy pouhé jedno procento.

Ostatně, že se není třeba změny bát, jsme si vysvětlili například v tomto textu. Telefon, který máte v ruce, tak dost pravděpodobně už komunikuje se sítěmi čtvrté generace a vypnutí 3G sítí v Česku tak ani nepostřehnete. A pokud tápete, operátor připravil pro ověření speciální web.

Vypínání 3G sítí v Česku už probíhá

T-Mobile svou 3G síť spustil v Česku už roce 2009. Využívala technologický standard UMTS a podle firmy znamenala skutečný rozmach mobilního internetu. Rychlost datového přenosu tehdy dosahovala 14,4 Mbit/s pro stahování a 5,7 Mbit/s pro nahrávání. Dnes už lidi očekávají víc.

Trend, kdy jsou zastaralé 3G technologie nahrazovány novými, je zřejmý v celé Evropě. V rámci skupiny Deutsche Telekom, pod níž český T-Mobile spadá, dochází k vypínání 3G sítí také. Například 3G v jeho síti se v Německu odmlčí již na konci června letošního roku.

Už dříve termíny vypnutí 3G sítí v Česku oznámilo i O2, Vodafone dokonce svou 3G síť vypnul už v březnu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *