Realita5G Index

Průměrná cena 5G smartphonu klesá k 20 000 Kč. Realita5G Index duben

Přinášíme vám druhý Realita5G Index, který sleduje ceny 5G smartphonů na českém trhu. V dubnu průměrná cena oproti březnu poklesla, ale posun není výrazný. Přesto jsou 5G smartphony dostupnější.

Dobrou zprávou je, že nabídka na trhu se rozšiřuje. Jestliže v březnu mohli zákazníci vybírat z 69 přístrojů, v dubnu to bylo už 74 telefonů s podporou sítí páté generace. Novinek je však víc, protože čtyři přístroje se přestaly prodávat.

Realita5G Index

Mírně poklesla i průměrná cena 5G smartphonů. Za duben tak Realita5G Index je:

20,259

Realita5G index
(duben 2021)
74 5G smartphonů na trhu
Nejlevnější model za 6 490 Kč

V březnu to bylo 20 675 Kč, takže meziměsíčně Realita5G Index poklesl o 416 korun. To na první pohled není mnoho, podstatné však je, že hodně telefonů je levnějších a platí to i pro ty levné.

Ve statistice jsme zaznamenali i růst cen u některých modelů Asusu, ale to je jen důsledek ukončení plošných akčních cen. Jinak samozřejmě telefony nezdražují, prakticky vždy jen zlevňují.

Levnější iPhony 12

Překvapivé jsou slevy na levnější modely iPhonů 12, to v průběhu životního cyklu modelů iPhonů není obvyklé. Ovšem pozor, tyto slevy sice nenajdete na oficiálním obchodu Applu, ale velcí tuzemští obchodníci za nižší ceny prodávají. Jestli to jsou slevy trvalé, to se ukáže v dalším období, ale jako krátkodobé akční označené nejsou.

Poměrně výrazné slevy bylo možné v období sběru udat získat u vybraných modelů Xiaomi nebo Samsungu. Ale vždy se jednalo o časově omezenou nabídku, takže jsme tyto slevy do Indexu nepromítli. Výrazně by to ovlivnilo meziměsíční srovnání.

Nejlevnější 5G smartphony

Stejně tak jsme nezapočítávali ceny šesti modelů, které sice již ty české znají, ale zatím se neprodávají. Pravděpodobně se na trh dostanou v květnu, takže mohou ovlivnit Realita5G Index za tento měsíc.

V březnu stál nejlevnější smartphone s 5G 6 990 Kč. V dubnu tato suma poklesla o 500 korun na 6 490 Kč. Není to příchodem nového levnějšího modelu, avizované přístroje Motorola G50 a Xiaomi Redmi Note 9T s pamětí 64 GB. Zatím na trhu nejsou, ale zákazníci za uvedenou sumu dostanou lepší modely Motorola G 5G a Realme 7 5G.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Průměrná cena 5G smartphonu klesá k 20 000 Kč. Realita5G Index duben”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *