Photo by krisna iv on Unsplash

Lokalizace v mobilní síti funguje po desítky let, 5G nebude výjimkou

Možnost lokalizace mobilního telefonu jen na základě jeho přihlášení do mobilní sítě existuje prakticky od počátku bezdrátové komunikace. Metoda a s tím i přesnost určení polohy se jen vylepšovala s vývojem technologií i tím, jak houstl počet vysílačů.

Možnost „pasivně“ lokalizovat telefon přihlášený v mobilní síti je dán už z principu fungování celého systému mobilních sítí. Ty využívají takzvanou buňkovou strukturu, kterou si lze představit jako medovou plástev. Každou jednotlivou komůrku pak obsluhuje jeden vysílač – základnová stanice.

Je tak nasnadě, že mobilní síť ví, ke které základnové stanici se třeba právě ten váš telefon hlásí. Přičemž fyzická poloha vysílače je operátorovi velmi dobře známa. Na základě toho, zda je to ve městě (kde je mnohem hustší síť vysílačů), či ve volné přírodě, tak vaši polohu dokáže odhadnout v rádiusu od několika set metrů po několik kilometrů.

Princip mobilní sítě
Princip mobilních sítí a hustota pokrytí dle jednotlivých oblastí

Takové určení je ale stále značně nepřesné. Síť na tomto základě jen ví, že se telefon nachází někde v dosahu dané základnové stanice. Určit dokáže tak maximálně ještě výseč danou dělením dané buňky na jednotlivé sektory. Stále se však bavíme o poměrně velké cílové ploše.

Přesnější lokalizace mobilního telefonu

Pokud operátor potřebuje telefon zaměřit přesněji, poslouží mu k tomu údaj zvaný Timing advance (TA). Ten se sítí sdílí každý telefon a určuje dobu cesty signálu k danému telefonu. Při znalosti rychlosti šíření signálu tak lze určit vzdálenost telefonu od základnové stanice.

A to stále není vše. Běžně se totiž telefony hlásí ne jedné, ale hned několika základnovým stanicím ve svém okolí. Následně vybírá tu, od níž dostává nejlepší signál. Na základě parametru TA i od ostatních stanic však lze využít takzvanou triangulaci a polohu určit ještě přesněji.

Princip určování polohy mobilního telefonu
Princip zpřesnění určení polohy mobilního telefonu v mobilní sítí (Zdroj: Access server ČVUT, koláž Realit5G.cz)

Tímto principem se už dostáváme na určení polohy s přesností na několik desítek metrů i ve volné přírodě. To se může hodit například při hledání zraněného turisty a podobně. V husté městské zástavbě lze takto určit polohu mobilu dokonce s přesností na metry.

Stejný princip bude samozřejmě platit i v sítích páté generace. Díky tomu, že v husté městské zástavbě budou využívat opravdu hustou síť antén, ale přesnost určení polohy ještě zvýší.

Sledují mě, co s tím?

Nadále však bude platit: kdo nic neudělal, nemá se čeho bát. A ten, kdo být – byť jen potenciálně – sledován prostě nechce, ten se bude muset bez mobilu obejít už dnes. Sítě 5G na tom nic nemění.

Nutné je rovněž poznamenat, že operátoři k lokalizaci telefonu sahají jen v opravdu mimořádných situacích: na žádost policie v případě vyšetřování závažných trestných činů, či v ohrožení života. Dneší text si tedy klade za cíl pouze ukázat, jak konkrétně lokalizace v mobilních sítích funguje.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Lokalizace v mobilní síti funguje po desítky let, 5G nebude výjimkou”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *