Práce na dálku

PRÁCE NA DÁLKU: OTÁZKY A ODPOVĚDI 2

Koronavirová pandemie zcela změnila pracovní režimy milionů zaměstnanců. Místo do kanceláří chodí každý den pracovat doma do obývacího pokoje, pracovny nebo kuchyně. Co však práce na dálku vyžaduje? Opět odpovídáme na vaše dotazy.

V první části otázek a odpovědí ohledně práce na dálku jsme se věnovali vybavení, které pro práci z domova budete potřebovat. Tentokrát odpovídáme na vaše další dotazy, které jsme obdrželi do redakční pošty.

1, co je to VPN?

VPN je zkratka pro virtuální privátní síť. V praxi slouží k propojení zařízení na internetu do uzavřené firemní sítě. Na vaší straně je k tomu potřeba speciální software s autentifikací. Vy s tím sami nic neuděláte, software, nastavení a parametry musí provádět IT odborník z vaší firmy.

Když budete mít VPN nastavenu, můžete se po připojení dostat do firemní sítě (často označované jako intranet). Musíte mít samozřejmě připojení k internetu. Pokud jste připojeni do firemní sítě, přístup může probíhat v rámci specifického softwaru nebo přes webový prohlížeč.

2, Co je to vzdálený přístup?

Vzdálená správa či přístup je funkce operačního systému k ovládání počítače na dálku. Názvů pro to může být víc, třeba vzdálená plocha. V principu jde o to, že vy můžete přistupovat na svůj počítač v práci a nebo, což je mnohem běžnější, může správce z vaší firmy přistupovat na váš počítač, ať už jste kdekoliv.

Buď je k tomu potřeba speciální software, nebo je tato funkce součástí některých (převážně firemních) verzí systému Windows. V praxi se tak může firemní IT odborník na dálku (tedy když budete pracovat z domova) připojit k vašemu notebooku a vyřešit nějaký problém, nebo nainstalovat nějaký software. Ve firemní praxi je to velmi běžná záležitost.

3 Co jsou to periferie?

V počítačové hantýrce to jsou zařízení, které můžete drátově nebo bezdrátově připojit k počítači (stolnímu či notebooku). V praxi je to klávesnice, myš, kamera nebo jen kabel pro připojení či nabíjení telefonu. Obvykle dostanete od zaměstnavatele notebook, který můžete využívat k práci z domova. Ten v základu žádné periferie pro provoz nepotřebuje, ale pokud jste zvyklí používat myš nebo klávesnici, tak si je budete muset koupit.

V tom případě se nejdřív podívejte, jaké konektory notebook má. Obvykle to jsou konektory USB, ale stále častěji se používají konektory USB-C. Ty jsou navzájem nekompatibilní, museli byste použít redukci. Navíc je možné, že notebook bude mít jen jeden konektor, pak si budete muset koupit USB hub. Tím pak můžete vyřešit i redukci mezi USB a USB-C.

4, musím zálohovat?

Pokud pracujete on-line přes internet s firemním softwarem na serverech zaměstnavatele, tak ten má své systémy jistě zálohované. Pokud tvoříte například velké prezentace off-line v počítači, tak se jistě záloha vyplatí. Možností je víc. Buď si můžete zaplatit nějaké on-line úložiště a nebo můžete zálohovat lokálně přes USB paměť nebo externí harddisk.

Ale v každém případě se poraďte ve vaší firmě, jaké jsou podmínky pro ukládání firemních materiálů. Je totiž možné, že externí paměť (USB či harddisk) k firemnímu počítači vůbec nepřipojíte a omezení mohou být i u on-line úložišť.

5, můžu pracovat přes mobil nebo tablet?

Teoreticky to možné je. Přes mobil prakticky jen v nouzi, delší texty nebo hodně dat budete přes malou klávesnici mobilu zadávat hodně nepohodlně. Ale k některým smartphonům lze připojit klávesnici, případně je připojit třeba k televizi včetně myši a klávesnice. Na tabletu to půjde určitě lépe.

Jenže to je opravdu spíš jen teorie, respektive to bude možné jen tehdy, když firemní systémy budou dostupné přes běžný prohlížeč. U specifického softwaru to tímto způsobem s největší pravděpodobností možné nepůjde.

6, Může probíhat práce na dálku na soukromém počítači?

Opět záleží na pravidlech ve vaší firmě. Stejně jako u předchozí otázky to bude možné, pokud se k firemním systémům budete připojovat přes běžný prohlížeč (jméno/heslo).

V každém případě se na použití hardwaru se zaměstnavatelem domluvte. Krátkodobě (především v současné kovidové době) lze použití vlastního vybavení tolerovat. Z dlouhodobého hlediska by vybavení měl zajistit zaměstnavatel a nebo by vám na ně měl přispět. Ale aktuální situace zatím předběhla legislativu, takže zcela jasná pravidla práce na dálku v tomto směru zatím nejsou.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *