Očkování funguje

Čínská vakcína může dostat v Evropě zelenou, hodnotí ji EMA

Čínská vakcína Coronavac proti covid-19 od společnosti Sinovac se může v příštích měsících zařadit mezi další oficiálně schválené vakcíny pro užití v Evropě. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v úterý zahájila její průběžné hodnocení.

„V tuto chvíli se ještě nedá odhadnout, kdy bude vakcína k dispozici. Jde však o první očkovací látku, která je vyrobena klasickým způsobem, a může tak doplnit spektrum současně dostupných vakcín proti covid-19,“ uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

O samotné průběžné hodnocení (takzvané rolling-review) se stejně jako u přechozích vakcín stará Výbor EMA pro humánní léčivé přípravky (CHMP). Ten bude vyhodnocovat údaje tak, jak budou přicházet, aby rozhodl, zda přínosy této vakcíny převažují nad jejími riziky.

Rozhodnutí CHMP zahájit toto hodnocení vychází z předběžných výsledků neklinických (laboratorních) a klinických studií. Ty naznačují, že tato vakcína je schopna spustit tvorbu protilátek proti viru SARS-CoV-2 a může pomoci ochránit před rozvojem tohoto onemocnění.

Rolling-review bude pokračovat tak dlouho, dokud nebude k dispozici dostatek podkladů pro to, aby mohla být předložena formální žádost o registraci.

Čínská vakcína Coronavac

Vakcína Coronavac je založená na inaktivovaném viru SARS-CoV-2. Ten po aplikaci způsobí, že jej imunitní systém očkovaného identifikuje jako cizorodou částici a začne proti němu vytvářet protilátky. Pokud tak později očkovaný přijde do kontaktu se skutečným virem, imunitní systém jej již rozpozná a bude proti němu schopen spustit imunitní reakci.

Očekává se, že Coronavac připraví tělo na obranu proti infekci virem SARS-CoV-2. Tato vakcína obsahuje virus SARS-CoV-2, který byl inaktivován (usmrcen) a nemůže tak způsobit onemocnění. Tato vakcína obsahuje také „adjuvans“, látku, která pomáhá posílit imunitní odpověď na vakcínu.

Jde o nejjednodušší a léty prověřený přístup. Oproti dosud dostupným látkám, které jsou založeny na inovativním mRNA principu či takzvaných adenovirech je tak čínská vakcína s mírnou nadsázkou zcela obyčejná.

Vakcína proti covid-19: co je cílem

Důležité je si připomenout, že hlavním cílem vakcín proti koronaviru není zabránit přenosu nemoci covid-19, ale snížit riziko jejího vážného průběhu. V tomto smyslu jsou dosavadní výsledky očkování velmi dobré.

Jednou z nejpalčivějších otázek dneška také je, zda i očkovaný člověk může dále přenášet koronavirus. Jednoznačná odpověď na ni nyní neexistuje. S jistou mírou určitosti lze pouze konstatovat, že by se s tím mělo počítat. O možnosti nakažení očkovaného člověka jsme více psali zde.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *