Proč očkovat mladé

Evropa si objednala téměř tři miliardy dávek vakcín, nejvíc od Pfizer/BioNTech

Evropa má v současnosti uzavřeny smlouvy na dodávku bezmála 2,6 miliardy dávek vakcín proti covid-19 se šesti výrobci. Dalších 260 milionů je v předběžném jednání. Počet vakcín v Evropě by tak měl být víc než dostatečný, uvádí analýza projektu Evropa v datech.

Největší podíl má ve smluvních vztazích s Evropou americko-německé konsorcium firem Pfizer a BioNTech. Jen od něj si Evropa objednala 600 milionů dávek, vyplývá z analýzy projektu Evropa v datech.

Počet vakcín v Evropě by měl být víc než dostatečný. Celkově má Evropa zajištěno přibližně třikrát více preparátů, než EU pro své obyvatele fakticky potřebuje, uvádí studie. Ta využívá oficiálních dat Evropské komise.

U většiny vakcín je potřeba k účinnému naočkování dvě aplikace této látky. Jedinou výjimkou je prozatím vakcína Johnson & Johnson, kterou si Evropa objednala v objemu 400 milionů dávek, a u které stačí jediná dávka.

Zrychlené schvalování

Všechny vakcíny procházejí přísným certifikačním procesem Evropské lékové agentury (EMA). Ta dosud jako stěžejní orgán evropského boje s koronavirem doporučila ke schválení čtyři vakcíny. Další tři vakcíny jsou nyní v takzvaném „rolling review“.

Tedy procesu předběžného hodnocení bezpečnosti a účinnosti vakcín. Ten Evropě umožňuje rychlejší schvalování léčiv v případě nouze. Nadále ale trvá na přísných testech, které dokážou odhalit možné problémy.

Rychlost schvalování ovšem závisí na kvalitě dokumentace, kterou jednotlivé společnosti Evropské lékové agentuře dodávají. Zatímco u Astra Zeneca schvalování trvalo 120 dnů, vakcínu od americké Moderny evropští vědci doporučili už za 51 dnů.

Ještě rychlejší pak bude ověřování modifikací již schválených vakcín na nové mutace viru. „V současné době už vakcínám rozumíme. Víme, že jsou velice bezpečné a víme, jak je vyrábět. To jsme ještě před půlrokem úplně nevěděli,“ vysvětluje Hans-Georg Eichler z Evropské lékové agentury.

„Můžeme říct, že budeme schopni urychlit schvalování druhé generace vakcín na základě vysoké úrovně důvěry a toho, co víme už nyní.“

Počet vakcín v Evropě roste

Celým procesem naposledy úspěšně prošla látka od firmy Johnson & Johnson, kterou evropští odborníci schválili v polovině druhého březnového týdne. Kromě vakcín, u kterých už očkování probíhá, a těch, které jsou právě ve fázi testování, je Evropa v kontaktu s více než padesáti firmami, které jsou v různých fázích vlastního vývoje.

S evropským schvalováním vakcín se často skloňuje i Sputnik V, který může počet vakcín v Evropě dále rozšířit. Rusko ho do rolling review přihlásilo na začátku března. Pokud jeho schvalování proběhne bez problému, mohl by být schválen ve druhé polovině roku.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Evropa si objednala téměř tři miliardy dávek vakcín, nejvíc od Pfizer/BioNTech”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *