Účinnost vakcín

Vakcíny proti covid-19 vyrábí jen v Evropě 52 fabrik, jedna je v Česku

Vakcíny proti covid-19 se v Evropě aktuálně připravují v celkem 52 továrnách rozesetých po několika evropských zemích. Nejvíce výrobců připadá na Německo, druhá je Francie. Svého zástupce má v seznamu i Česko, vyplývá z aktuální studie projektu Evropa v datech.

Celkem je v Evropě 52 továren, které vyrábějí různé komponenty vakcín proti koronaviru. Nejvíc jich provozuje duo Pfizer/BioNTech, které má takových míst dvanáct. Druhé místo patří německé společnosti CureVac. Její vakcína vyráběná v osmi továrnách rozmístěných po čtyřech evropských zemích zatím čeká na schválení od Evropské lékové agentury (EMA),“ vysvětluje Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech.

Čtrnáct německých výroben se dělí mezi sedm farmaceutických značek, uvádí zmíněná studie Evropské sítě datové žurnalistiky. Ta vychází z oficiálních dat Evropské komise. Z vakcín, kterými se již očkuje, se u našich sousedů vyrábějí látky firem Pfizer/BioNTech a Astra Zeneca. Další firmy pracují na preparátech, které evropští odborníci zatím jen testují.

Druhým nejvyšším počtem výrobních center se může chlubit Francie, kde je jich devět. Následuje Itálie s pěti a Španělsko a Belgie se čtyřmi výrobci. V seznamu dále figurují firmy z Rakouska, Švýcarska, Švédska či Dánska. Rozmístění výrobních závodů ukazuje mapa níže.

Vakcíny proti covid-19 z Česka

Jednoho zástupce má v seznamu i Česko. O zápis se postaral výrobní závod v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy. Zde se bude vyrábět klíčová složka vakcíny Novavax stejnojmenné americké společnosti. Ta do zdejšího závodu loni v květnu investovala a přeměnila jej v klíčovou součást produkce své vakcíny.

Preparát Novavax se nyní nachází v poslední fázi testování Evropskou lékovou agenturou (EMA). I v této organizaci, která vakcínám uděluje povolení ke vstupu na celý evropský trh, má své zástupce i český Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Výstavbu zahraničních továren v Evropě usnadňují společné nákupy vakcín pro členské země. Ty tak jednotlivé výrobce motivují k rozšíření výrobních linek i za hranice jejich států. Tím si zvyšují odbyt a zároveň si usnadňují distribuci již vyrobených vakcín.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *